Sposób pierwszyMałe zabrudzenia znikną pod wpływem sody i cytryny. Można przetrzeć wiklinę plasterkami cytryny, a potem przy pomocy szczoteczki...
Jak oczyścić organizm z toksyn? TOP 5 WSKAZÓWEK #1 Zapomnij o głodówkach! Głodując nie oczyszczasz organizmu, a jedynie spowalniasz jego dobre funkcjonowanie i wyjaławiasz. Organizm potrzebuje...
Chcesz schudnąć? Więcej? Mniej? To marzenie wielu rodziców. Zaganiani i pochłonięci różnymi obowiązkami z trudem znajdujemy ten wymarzony czas tylko dla siebie, a kiedy wreszcie go mamy zwykle najchętniej padlibyśmy na łóżko i po prostu się wyspali. A co ze sportem? Zwykle...
W czasie ciąży układ immunologiczny kobiety jest osłabiony, przez co organizm staje się bardziej podatny na wszelkie infekcje takie jak ból gardła, katar, kaszel czy grypa. Często nie da się ich uniknąć, dlatego ze względu na rozwijające się maleństwo musisz zastosować trochę inne leczenie niż do...
Leki i suplementy diety to nic innego jak sproszkowana lub upłynniona chemia. Syntetyki - nawet te najlepsze - nie są w stanie zastąpić miodu, czosnku czy cebuli. Nie od dziś bowiem wiadomo, że wszystko co najzdrowsze, pochodzi z natury.
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
Twoje paznokcie po zdjęciu hybrydy są cienkie, słabe, łamią się i rozdwajają? Nie maskuj ich kolejną warstwą lakieru, ale postaw na intensywną regenerację. Do regeneracji paznokci po hybrydzie możesz zastosować naturalne i domowe sposoby, które odżywią i odbudują zniszczoną...
Twój maluch jest alergikiem i nie wiesz jaki tort możesz mu przygotować na urodziny? Ten przepis na tort bez mleka i glutenu sprawdzi się idealnie. Biszkopt bezglutenowy w smaku jest nie do odróżnienia od zwykłego biszkoptu pieczonego na mące glutenowej. Natomiast krem...
Makaron smakuje wszystkim, niezależnie od wieku, i można go połączyć z praktycznie każdym dodatkiem. To sprawia, że możemy go jeść na okrągło, cały rok, niezależnie od pogody za oknem i to w wielu wersjach – my proponujemy na zimno i na ciepło! Gwarantujemy, że za każdym razem będzie smakował tak...
Truskawki, banany, maliny, czereśnie tak można wymieniać w nieskończoność. Wiosna i lato obfitują w całe mnóstwo owocowych smaków, które są nie tylko pyszne i kusząco pachnące, ale też bardzo zdrowe. Tę właściwość owoców możesz wykorzystać zjadając je lub robiąc z nich...
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej...
Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to najczesciej dni spedzane w sposób tradycyjjny w domu z rodziną. Co roku przygotowujemy te same świąteczne potrawy. I słusznie , bo większpość z nich przygotowujemy tylko raz do roku. Mimo...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Przebarwienia na twarzy to głównie problem kobiet, chociaż u mężczyzn też się zdarzają, zwłaszcza te po trądziku. Przebarwienia powstają na skutek nierównomiernego rozkładania się barwnika skóry (melaniny), który w większej ilości gromadzi się na danym obszarze tworząc...
Pory skóry to mikroskopijne ujścia gruczołów łojowych, dzięki nim skóra oddycha, biorą one również udział w termoregulacji ciała. Zwykle są raczej niewidoczne, ale u niektórych osób zwłaszcza posiadających cerę tłustą i mieszaną uwidaczniają się rozszerzone pory. Powoduje...
Wraz z wiosną chce nam się więcej: aktywności fizycznej, wycieczek, a także nowego, świeżego i soczystego jedzenia. Nasze żołądki uwielbiają witać się z wiosną, a pierwsze nowalijki wiosenne doskonale nadają się do tego by dietę wzbogacić zarówno kolorami,...