Niezdrowe jedzenie zawierające mnóstwo konserwantów, palenie czy otaczające nas spaliny są głównymi powodami zanieczyszczenia organizmu przez toksyny. Zanieczyszczenie toksynami może powodować...
Rabarbar ogrodowy (Rheum rhaponticum L.) jest wieloletnią rośliną uprawianą dla pozyskiwania mięsistych ogonków liściowych. Rośliny rabarbaru nie mają dużych wymagań cieplnych. Na świecie występuje wiele gatunków należących do rodziny Rheum,...
Ekologiczne sprzątanie domu – ocet, soda i cytryna Ekologiczne środki czystości, które łatwo usuną zabrudzenia, każdy ma w swojej kuchni. Jednym z nich jest ocet spożywczy, mający najbardziej uniwersalne, a przez to najszersze zastosowanie. Jest rewelacyjnym...
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do...
Półki sklepowe uginają się pod ciężarem kosmetyków, ale każda zadbana kobieta wie, że nie ma to jak domowa receptura. Tym razem przyjrzymy się temu jak wybierać i stosować domowy peeling do twarzy i ciała. Domowy peeling do twarzy...
Dania z grilla - zdrowe grillowanie Przed przystąpieniem do grillowania powinniśmy zadbać, aby przygotowane przez nas potrawy były jak najbardziej zdrowe. Pojęcie zdrowe nie oznacza tylko potraw o niskiej zawartości tłuszczu, z dodatkiem...
Jak usunąć plamę z atramentu? Jeśli posiadasz w domu kilka naturalnych odplamiaczy, z plamami rozprawisz się bez problemu. Plamy z atramentu na ubraniu Plamy...
Rukola zwana jest także rokiettą siewną, pochodzi ona z krajów śródziemnomorskich i ma wyrazisty, lekko ostry smak. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i wapnia jest ona bardzo cennym źródłem tych składników. Zawiera również wiele witamin takich jak A, B, C, K oraz magnez,...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Pandemia koronawirusa sprawiła, że zapomnieliśmy o innych dolegliwościach i żyjemy jedynie w strachu przed tym jednym wirusem wywołującym chorobę COVID-19. Tymczasem o tej porze roku jesteśmy narażeni na ataki wielu innych wirusów i bakterii. Dodatkowo przymusowa kwarantanna,...
W upalne, letnie dni jest nam gorąco, duszno, pocimy się. To zupełnie normalne, ponieważ dzięki poceniu i głębszym oddechom chłodzimy organizm. Jednak z potem tracimy wodę, a także niezwykle cenne minerały – jak sód czy potas. Dlatego powinniśmy więcej pić, bo gdy żar leje się z nieba, łatwo możemy...
Wśród osób odchudzających się i trzymających sylwetkę w ryzach wciąż pokutuje twierdzenie, że makaron tuczy. Nie jest to prawdą, ponieważ ugotowane kluski mają średnio 140-150 kcal w 100 g. Jeżeli więc jesteś zwolennikiem włoskich past, dania z makaronem możesz włączyć do swojego jadłospisu. Poznaj...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Przepis na lemoniadę to ten z najprostszych. Woda i cytryna z lodem. Nic skomplikowanego, a jednak kilka skrywanych w sekrecie składników robi wielką różnicę. Dodaj więc do wyciśniętych cytryn coś jeszcze! Składniki: 1 litr wody + kostki lodu, 3 cytryny, duża...