Jak zrobić chłodnik? PRZEPIS babci na klasyczny chłodnik - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić chłodnik? PRZEPIS babci na klasyczny chłodnik

Jak zrobić chłodnik? PRZEPIS babci na klasyczny chłodnik

Autor zdjęcia/źródło: Obraz autorstwa user14908974 na Freepik

Zazwyczaj jemy go latem, bo świetnie ochładza organizm. Zobacz, jak prosto możesz go zrobić.

Chłodnik jest potrawą, która doskonale sprawdzi się w letnie dni. Nie obciąża żołądka i jest prawdziwą bombą witaminową oraz probiotyczną. Jak zrobić klasyczny chłodnik, który będzie pyszny i sycący? Mamy przepis babci!

Jak zrobić domowy chłodnik na lato?

Chłodnik z buraków to tradycyjna polska zupa na zimno, idealna na upalne dni. Pamiętajmy jednak, że przygotowując chłodnik nie zaleca się zjadania go natychmiast. Dobrze, aby mógł się on „przegryźć” w chłodnym miejscu, tak, aby składniki się dobrze połączyły. Dlatego należy go po przygotowaniu wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. Co będzie potrzebne, aby zrobić chłodnik?

Na chłodnik przygotuj:

  • 2 średnie buraki i botwinka
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 świeże ogórki
  • 2 jajka
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z cytryny (opcjonalnie)

Jak zrobić domowy chłodnik – przepis

Buraki i botwinkę dokładnie umyj, pokrój na małe części i zagotuj przez około 10 minut. Następnie po ostudzeniu obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj kefir lub maślankę oraz śmietanę, dokładnie wymieszaj. Następnie umyj górki, rzodkiewki oraz szczypiorek i koperek. Posiekaj na drobno i dodaj do chłodnika. Rozgnieć czosnek i również go dodaj. Dopraw solą, pieprzem oraz ewentualnie sokiem z cytryny do smaku.

Gotowy chłodnik wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodził i przegryzł. Taki letni chłodnik najlepiej smakuje z jajkami, ugotowanymi na twardo obranymi i pokrojonymi na ćwiartki.  

Domowy chłodnik to doskonałe źródło probiotyków, białka, wapnia, żelaza fosforu, a także witamin – między innymi z grypy B, A oraz C.

CZYTAJ TEŻ >> Od kiedy agrest dla dziecka?