Syrop klonowy – krótka historia powstania Syrop z klonu jest wytwarzany przede wszystkim w Ameryce Północnej, czyli w Kanadzie oraz USA. Określa się go jako kanadyjskie płynne złoto. Pierwsi pozyskiwali go Indianie – najpierw zdobywali sok z drzewa, a następnie wykorzystali...
Kot Mleczysław i Mleczna Kita to superbohaterowie, który szerzą wiedzę na temat pozytywnego wpływu mleka na młode organizmy. Z entuzjazmem będą odwiedzać kolejne szkoły i mówić dzieciakom o mlecznych...
Najlepsze jabłka na soki muszą być twarde i soczyste Nikt nie zaprzeczy, że jabłka są zdrowe i to w każdej postaci. Coraz popularniejsze staje się przygotowywanie świeżo wyciskanych soków w domu. Takie są najzdrowsze, bo nie tracą cennych witamin. Jabłka idealnie nadają się...
Jak leczyć nadciśnienie? W leczeniu (a także profilaktyce) nadciśnienia tętniczego ważne są następujące elementy: leki hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi) przyjmowane zgodnie ze wskazaniami lekarza, regularna, umiarkowana...
Komponowanie diety małego dziecka jest dużym wyzwaniem dla rodziców. Emocje z tym związane wynikają również ze świadomości wpływu, jaki ma żywienie na późniejszy rozwój małego organizmu od pierwszych dni życia dziecka. Trzeba pamiętać, że podstawą...
Jak zapobiec niedoborom? Jakie produkty wybierać? Nie ukrywamy, że nabiał stanowi doskonałe źródło wapnia. Zapoznaj się z naszą listą artykułów spożywczych bogatych w ten pierwiastek...
Jest to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób, które chciałyby przejść na wegetarianizm, lecz trudno im zrezygnować z mięsa, ale również dla tych, którzy chcą poprawić swój sposób odżywiania, bez znacznych restrykcji. Co więcej, fleksitarianizm zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych...
Co możemy zrobić dla naszego organizmu by prawidłowo funkcjonował? W pierwszej kolejności należy trzymać regularność posiłków, która zapewni energię na cały dzień. Jadłospis...
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez niemiecką firmę Kervan GmbH Berlin owycofaniu określonej poniżej partii chałwy ze względu na stwierdzenie w niej obecności bakterii Salmonella...
Charakterystyka bólu menstruacyjnego Terminy „ból menstruacyjny” i „bolesne miesiączkowanie” są powszechnie uważane za synonimy w praktyce klinicznej i literaturze. Wskazują na kurczowy, tępy, pulsujący ból, który zwykle występuje w obrębie podbrzusza i pojawia się tuż przed...
GIS ostrzega przed spożywaniem sezamu znanej marki, którego partia jest zanieczyszczona bakteriami Salmonella. Obecność bakterii Salmonella wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek partii produktu pn. „KRESTO SEZAM”, 500 g. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella...
Dlatego też w jadłospisie dzieci powinno znaleźć się mleko i jego przetwory takie jak jogurt, maślanka,...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Wielu z nas zbiera grzyby i doskonale się na nich zna. Jednak jeśli chodzi o podawanie grzybów dzieciom – w tej kwestii musimy być niezwykle ostrożni. Czy dzieci mogą jeść grzyby? Tak, ale tylko te grzyby hodowlane – jak boczniaki czy pieczarki. Te grzyby można wprowadzać do diety dziecka...
Sezon urlopowy sprzyja wypoczynkowi i dbaniu o siebie. Wiele osób właśnie w wakacje poprawia swoją aktywność fizyczną i bardziej dba o wygląd. Mamy dla Was jeszcze ciekawszą propozycję – z nami możecie zadbać o swoje zdrowie i spędzić lato w stylu Eko! Tego...
Nadeszło lato, a wraz z nim wakacje! Sezon na urlopowanie i letnie wyjazdy. Postaraj się w tym roku znaleźć kilka chwil tylko dla siebie, bo wypoczęta mama, to szczęśliwa mama. Dlatego w sezonie urlopowym warto o siebie zadbać i odpocząć. Jeśli dzieci są na...
Sezon na szparagi jest u nas na wiosnę, ale w miarę możliwości warto to zielone warzywo jeść cały rok. Szparagi pochodzą z obszarów Basenu Morza Śródziemnego i Azji. U nas najpopularniejsze są białe i zielone, ale występują również szparagi niebieskie, a nawet różowe. Jednak, żeby zachowały swoje...
Pokrzywa zwyczajna (łac. Urtica dioica) to roślina występująca powszechnie w lasach, na polach, łąkach, a nawet w parkach. Wszyscy znamy jej parzące właściwości, ale okazuje się także, że roślina ta ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, a także kosmetycznych. Pokrzywa...
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
Karmienie piersią przyspiesza obkurczanie macicy, obniża ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych (nowotwór sutka, endometrium, jajnika), a także chroni przed niedokrwistością z niedoboru żelaza. Dodatkowo umacnia więź między matką a dzieckiem i przeciwdziała wystąpieniu depresji poporodowej [1-3]. Mleko...