Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
To ostatni moment przed zimą, by skorzystać z darów lasów i sadów. Owoce prosto z drzew mają najwięcej wartości odżywczych. Najlepsze są, kiedy jest na nie sezon. Gdy staną się podstawą naszej diety, skorzysta na tym...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Banan (Musa L. ) – to roślina z rodziny bananowatych , uprawiana w Azji w strefie międzyzwrotnikowej, oraz w Afryce i Australii.Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoką jakość owoców osiąga się przy temperaturze...
W latach siedemdziesiątych XX wieku, dietetycy dopatrzyli się związku między podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, a ilością zjedzonych jajek. Pogląd ten funkcjonował w naszym społeczeństwie przez kilkanaście lat, ale ostatnio okazało się, że większy związek z miażdżycą ma dostarczanie...
Rzeżucha znana jest również pod nazwą pieprzyca. Pochodzi z północno-wschodniej Afryki i południowo-zachodniej Azji. Do Europy dotarła w starożytności, uprawiano ją w Grecji i w Rzymie. W starożytnym Egipcie była cenioną rośliną przeznaczoną jako prezent dla faraonów spoczywających...
Wielu uważa, że ocet jabłkowy pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Niektórzy sądzą, że ten naturalny środek obniża ciśnienie już wciągu kilku minut od zastosowania. Inni natomiast uznali, że codzienne przyjmowanie octu jabłkowego może z powodzeniem...
W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga...
Jednak ze stosowaniem diet wegetariańskich, zwłaszcza niewłaściwie zbilansowanych, związane jest ryzyko niedoborów pokarmowych, np. niedoborów wapnia. Natomiast spożycie magnezu w populacji wegetarian jest zadowalające i często...
Pistacje są popularnymi orzechami, które nie dość, że są smaczne, mają do tego niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Specjaliści podkreślają, że pistacje obniżają ciśnienie krwi i cholesterolu, wzmacniają też układ odpornościowy. Pistacje zawierają również między innymi witaminy E, B6, C,...
Katar, ból głowy, drapanie i ból gardła, a czasem kaszel. Jeśli do tego dojdą stany podgorączkowe i złe samopoczucie – przeziębienie gotowe. Jaki jest domowy sposób na przeziębienie, który pomoże szybko stanąć na nogi? Wybraliśmy 3, które stosowały nasze babcie. Domowy sposób...
Grzyby mają wielu amatorów, a ich smak i aromat niekiedy jest nie do przecenienia. Grzyby stanowią dość dobre źródło witamin B, szczególnie ryboflawiny i niacyny. Znajdziemy w nich również sporo składników mineralnych – potas, fosfor i magnez. Czy zatem można dać dziecku grzyby? I od jakiego wieku...
Niektóre drzewa i krzewy potrzebują wsparcia Dlaczego stawiamy je na pierwszym miejscu? Znajdują się niemal w każdym ogrodzie i jak wiele innych roślin potrzebują specjalnego przygotowania do zimnych miesięcy. Oczywiście nie wszystkie z nich wymagają ochrony — obowiązek ten dotyczy jedynie...
Gruszki to owoce sezonowe, popularne w naszym kraju. Dojrzale są słodkie i pyszne. Jak się okazuje zawierają tez sporo witamin i minerałów. Co można zrobić z gruszek? Mamy kilka ciekawych propozycji i przepisów na gruszki. Sezon na gruszki...
Buraczki na zimę do słoików – dlaczego są takie dobre? Znakomite buraczki na zimę to nie tylko mnóstwo smaku i wyrazistego aromatu. To przede wszystkim cała masa właściwości prozdrowotnych, o których nie można zapomnieć. Buraki znane są głównie jako dobre źródło żelaza, jednak...
Czy wiesz, że pszczoły muszą zebrać nektar z około 4 mln kwiatów, żeby powstał 1 kg miodu? To jasne, że określamy go mianem „płynnego złota”. Bezcenny składnik kosmetyków, deserów i motyw przewodni w ekskluzywnych SPA. Gdybym tak mogła urządzić sobie inspirowane...
Miód nie tylko na talerzu Jednym z najpopularniejszych składników kosmetyków o pochodzeniu naturalnym jest miód. Ten słodki nektar charakteryzuje się właściwościami nawilżającymi, łagodzącymi i przeciwbakteryjnymi. Cenne właściwości posiada także wosk pszczeli oraz propolis,...
Bób jest warzywem strączkowym i sezonowym, który najczęściej spotykamy w zupach, sałatkach, ale bywa jedzony także osobno. Bób w ciąży może się okazać skarbnicą witamin i minerałów, tak ważnych da ciężarnych. Ale okazuje się, że nie wszystkie przyszłe mamy powinny jeść bób. Kiedy wolno jeść...
Mamy w ciąży często mają dylematy, czy wolno im spożywać niektóre produkty. Mogą one bowiem niekorzystnie wpływać na dziecko, ale też powodować uczulenia i alergie, które przez zmiany hormonalne występują w ciąży częściej. Czy można bezpiecznie jeść czereśnie w ciąży? Wyjaśniamy Czereśnie...
Według szacunkowych danych około 15% dorosłych Polaków cierpi na alkoholizm. Alkoholizm jest jednym z największych zagrożeń dla zdrowia i życia człowieka. Alkoholicy muszą zdobyć się na wiele wyrzeczeń i przejść przez długi, trudny, pracochłonny i żmudny proces podczas całościowej terapii leczenia...