Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki...
Rzodkiewka stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Ma bardzo korzystne działanie, gdyż nie tylko pobudza wydzielanie żółci, ale również niszczy w przewodzie pokarmowym niebezpieczne...
Jaja zawierają prawie wszystkie wartościowe składniki odżywcze dzięki czemu wspomaga prawidłowy rozwój młodego organizmu. Warto włączyć jajka do jadłospisu...
Dzięki nim można zachować nie tylko dobrą formę, ale i mocne kości. Dla nich zaś niezbędne są” wapń i witamina D, które – wspierane przez szereg innych witamin i minerałów – pozwalają cieszyć się swobodą ruchów mimo upływu lat.
Borówka amerykańska stała się bardzo popularnym i chętnie uprawianym krzewem w naszych ogrodach i to nie tylko ze względu na jej łatwą uprawę, ale także na „zbawienny” wpływ na nasz organizm.Właśnie trwa okres zbierania owoców borówki amerykańskiej. Coraz więcej...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...
Po co magnez w ciąży? Magnez jest dla człowieka niezwykle ważnym minerałem. Bierze udział w wielu istotnych procesach zachodzących w organizmie. Jest wykorzystywany między innymi w reakcjach odpowiedzialnych za: syntezę białek, przetwarzanie glukozy na energię, budowę...
Elektrolity dla dzieci – kiedy stosować? W większości przypadków, w sytuacjach sprzyjających odwodnieniu, takich jak bardzo wysokie temperatury czy biegunka i wymioty, mówi się o tym, że należy pić duże ilości wody. To może jednak nie wystarczyć,...
Magnez w ciąży – za co odpowiada? Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków, wpływających na zdrowie kobiety w ciąży oraz prawidłowy rozwój płodu. Odpowiada nie tylko za przyswajanie innych składników mineralnych, ale kontroluje aż 300 enzymów w organizmie....
Na zdrowie dziecka wpływa zarówno dieta matki w czasie, jaki i przed ciążą. Dlatego jeśli planujesz dziecko zmień złe nawyki żywieniowe już dziś. Kieruj się zasadami zdrowej diety i prowadź bardziej
Woda kokosowa pozyskiwana jest z wnętrza niedojrzałego jeszcze, zielonego kokosa. Jest ona niezwykle czysta, ponieważ przedostając się z gleby poprzez cały pień aż do orzecha palmy kokosowej przechodzi proces filtracji. Woda kokosowa to nie to samo co mleko kokosowe, które...
Choć aloes pochodzi z pustynnych terenów Afryki możesz go wyhodować również na własnym parapecie. Zaliczany jest od do sukulentów, czyli roślin kumulujących wodę, dzięki czemu mogą one przetrwać nawet suszę. Najbardziej powszechne jego odmiany to aloes drzewiasty (Aloes...
Okazuje się, że nie tylko pestka z awokado>> czy
W upalne, letnie dni jest nam gorąco, duszno, pocimy się. To zupełnie normalne, ponieważ dzięki poceniu i głębszym oddechom chłodzimy organizm. Jednak z potem tracimy wodę, a także niezwykle cenne minerały – jak sód czy potas. Dlatego powinniśmy więcej pić, bo gdy żar leje się z nieba, łatwo możemy...
Organizm obciążony dużym wysiłkiem fizycznym potrzebuje natychmiastowej regeneracji. Koniecznością jest jednak nie tylko sam odpoczynek, ale również uzupełnienie utraconych wraz z potem składników mineralnych, takich jak np. potas, magnez, sód, chlorki. Z pomocą przychodzi zarówno odpowiednia dieta...
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Kawę lubią niemal wszyscy. Gości ona na naszych stołach od święta i na co dzień. Nie umiesz wyobrazić sobie dnia bez kawy? Potrzebujesz jej, żeby rano się rozbudzić i przełamywać zmęczenie w ciągu dnia pracy? A po pracy pijesz ją już z czystej przyjemności i dla samego...
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
Metod szybkiego pozbycia się nadmiaru kilogramów w inetrnecie znajdziemy wiele: czy to diety oparte na szczególnych produktach, diety sokowe, owocowe, czy też propozycje głodówek, spożycie większych ilości błonnika, mniejszej ilości tłuszczu, większej ilości białka. Można się zagubić! Warto...
Wydawać by się mogło, że kapusta to takie zwykłe warzywo spotykane na każdym polskim polu, w każdej polskiej wsi. Jemy ją na wiele sposobów i wcale nie zastanawiamy się nad dobroczynnym wpływem kapusty na nasz organizm, chociaż niejedno z nas słyszało od babci lub mamy,...