Schabowe i mielone – nowe pomysły - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Schabowe i mielone – nowe pomysły

Klasyczne schabowe i mielone to kotlety znane od pokoleń i jadane z pewnością w każdym domu. Odejdźmy od tych tradycyjnych przepisów. Nutka nowości wtrącona do przepisu smakowo urozmaici domowy obiad.

Możemy kotlety nadziać rozmaitymi warzywami lub panierkę wymieszać z pachnącymi ziołami. Bułkę tartą zastąpmy płatkami kukurydzianymi lub wymieszajmy ją ze startym żółtym serem. Tego rodzaju zmiany, które od czasu do czasu wprowadzimy przyrządzając klasyczne potrawy, z pewnością przypadną do gustu domownikom.


Mielone z pieczarkami i natką pietruszki

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 300 g pieczarek
  • Pół pęczka natki
  • 2 cebule
  • Ząbek czosnku
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Do mięsa dodaj jajko, posiekaną i podsmażoną cebulę, czosnek i bułkę tartą. Dopraw do smaku.
  2. Cebulę i pieczarki obierz i posiekaj. Zeszklij na patelni. Dopraw do smaku.
  3. Dodaj  posiekany szczypiorek.
  4. Formuj kotlety. Zrób w nich wgłębienie i nałóż farsz, zlep, obtocz w tartej bułce i usmaż.