Napoje energetyczne zawierają dużą ilość kofeiny, a dodatkowo również tauryny i konserwantów, które w większych dawkach powodują przyspieszenie pracy serca, drżenie rąk i skurcze mięśni....
Smoothie to bardzo szybki w przygotowaniu, pożywny i wartościowy posiłek. Najprościej mówiąc są to owoce i/lub warzywa, zblendowane na gładką masę z płynem, którym może być woda lub sok, a czasem także mleko. Właściwie owoce zblendowane z mlekiem to już shake, ale z małą...
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału, w którym dozwolone, a nawet wskazane jest objadanie się. Tydzień ten kończy się w Ostatki, po których następuje Środa Popielcowa, rozpoczynająca...
Proste, szybkie i przyjemne – tak często się mówi, ale dania z kurczaka właśnie takie są i za to je lubimy. Po prostu nie trzeba tracić zbyt dużej ilości...
Kompot z truskawek, to już klasyka. Chyba większość z nas go lubi i traktuje jak tzw. comfort food, czyli jedzenie sprawiające przyjemność. Kompot z truskawek chętnie pijemy latem, ale również świetnie smakuje zimą, przyniesiony w słoiku ze spiżarni. Kompot z truskawek...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia testowania (zwanego dalej "konkursem") "Zdrowie i uroda na Dzień Matki od Salus!", który...
Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane...
Sposobów gotowania botwiny jest wiele. My proponujemy przygotować ją wyłącznie na warzywach, jedynie z dodatkiem jajek i śmietany. Niektórzy jako bazę do botwinki przygotowują wywar mięsny (nawet na wędzonce). Jest to opcja na chłodne dni, kiedy wiosenna...
W piątek mięs się nie je – mówi tradycja, a jak jest w praktyce? Często mamy wielkie chęci na postne dania na piątek, ale… Pojawia się „ale” związane z brakiem pomysłów na właściwe danie. Dlatego właśnie mam dla Was listę przepisów prosto od babci. Znajdują się na niej...
Przede wszystkim powinnaś przygotować zdrowszą panierkę. Do tartej bułki dodaj pokruszonych płatków kukurydzianych. Taka panierka jest o wiele smaczniejsza i mniej kaloryczna. Możesz ją przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Panierka wchłania...
Śliwki, tak świeże jak i suszone, dostarczają niezbędnych dla zdrowia składników, wspomagają układ pokarmowy i nerwowy, chronią przed rakiem, osteoporozą,...
Syrop sosnowy warto mieć pod ręką, gdy nastanie czas przeziębień. Doskonale łagodzi on kaszel oraz zabija bakterie. Zawiera wiele wartościowych...
Od tego jakie posiłki podajesz swojemu dziecku już na początku rozszerzania diety zależy jakich wyborów żywieniowych będzie ono dokonywać w dorosłym życiu. Zdrowych nawyków żywieniowych ucz dziecko od samego początku. Podawaj więc maluchowi świeże warzywa i owoce zamiast...
Epidemia nadwagi i otyłości z roku na rok zbiera swoje okrutne żniwa szczególnie wśród dzieci i młodzieży. Pomimo wielu podejmowanych akcji profilaktycznych w szkole i wśród społeczeństwa, problem ten wciąż narasta. Jak podają eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w naszym kraju w...
Domowe sposoby na przeziębienie Czosnek uważany jest za naturalny antybiotyk, ma on działanie antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Jeśli dopadło Was przeziębienie, przygotujcie sobie kanapkę z masełkiem i drobno...
Co to znaczy zdrowy obiad? To taki, który nie ma za dużo kalorii ale za to posiada wysokie wartości odżywcze. Pozbądźmy się zatem starych nawyków i zastąpmy niektóre produkty. Z innych używanych przez nasze babcie powinnyśmy w ogóle zrezygnować.