Smakołyk w chrupiącej panierce - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Smakołyk w chrupiącej panierce

Smakołyk w chrupiącej panierce

Autor zdjęcia/źródło: Domowe nuggetsy@flikr.com/Michelle Tribe

Chyba wszystkie dzieci kochają nuggetsy. Kawałki kurczaka w złocistej, chrupiącej panierce to wyjątkowo smaczny kąsek, ale niezdrowy. Wybierz więc mniejsze zło i przygotuj domowe nuggetsy z naturalnych i świeżych składników. Będą one z pewnością o wiele lepszą wersją tych kupowanych w sieciowych restauracjach.

Przede wszystkim powinnaś  przygotować  zdrowszą  panierkę. Do tartej bułki dodaj pokruszonych płatków kukurydzianych. Taka panierka jest o wiele smaczniejsza i mniej kaloryczna. Możesz ją przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Panierka wchłania tłuszcz ze smażenia dlatego domowe  nuggetsy upiecz w piekarniku. Nabiorą one złotej barwy i nie będą tłuste. Podaj je ze smacznymi domowymi sosami  i koniecznie z surówką.

Nuggetsy z piekarnika

Składniki:

  • Duży filet z kurczaka
  • 200 g jogurtu
  • Szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki parmezanu
  • Sól,  pieprz i słodka papryka do smaku

Składniki sosu:

  • 3 łyżki majonezu
  •  1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • Pieprz i sól do smaku

 Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Filet z kurczka pokrój w paski.
  2. Jogurt dopraw solą, pieprzem i papryką.
  3. Dodaj kawałki kurczaka
  4.  Odstaw do lodówki
  5. Parmezan wymieszaj z bułka tartą i płatkami kukurydzianymi.
  6. Kawałki kurczaka obtocz w panierce i włóz do piekarnika.
  7. Piecz około 30 minut w temp. 200 st. C.
  8. Wymieszaj składniki sosu

Najnowsze komentarze