Przede wszystkim powinnaś przygotować zdrowszą panierkę. Do tartej bułki dodaj pokruszonych płatków kukurydzianych. Taka panierka jest o wiele smaczniejsza i mniej kaloryczna. Możesz ją przygotować na zapas i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Panierka wchłania tłuszcz ze smażenia dlatego domowe nuggetsy upiecz w piekarniku. Nabiorą one złotej barwy i nie będą tłuste. Podaj je ze smacznymi domowymi sosami i koniecznie z surówką.
Nuggetsy z piekarnika
Składniki:
- Duży filet z kurczaka
- 200 g jogurtu
- Szklanka bułki tartej
- ½ szklanki parmezanu
- Sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Składniki sosu:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- Pieprz i sól do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Filet z kurczka pokrój w paski.
- Jogurt dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Dodaj kawałki kurczaka
- Odstaw do lodówki
- Parmezan wymieszaj z bułka tartą i płatkami kukurydzianymi.
- Kawałki kurczaka obtocz w panierce i włóz do piekarnika.
- Piecz około 30 minut w temp. 200 st. C.
- Wymieszaj składniki sosu