Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Prawdziwy zakwas na żurek? Jak zrobić go i czy jest to pracochłonne? Po pierwsze na pewno zmotywuje Cię fakt, że żurek zrobiony na prawdziwym zakwasie smakuje o niebo lepiej i właśnie dla tego niepowtarzalnego smaku warto spróbować samodzielnie zrobić zakwas. Po drugie...
Na przekąskę – pieczone warzywa Składniki: 15 dag mąki 5 dag świeżo startego parmezanu 1 kg korzeni marchewki (najlepsza kupiona na bazarze, taka naturalna, ubrudzona ziemią, soczysta),...
W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Grzaniec to podgrzany alkohol z dodatkiem aromatycznych przypraw. Można go przyrządzić na bazie piwa, wina lub nalewki. W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć...
Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec w dniu podawania i od razu jeść, będą wtedy cały dzień miękkie i pachnące. Jeśli chcemy...
W menu na przyjecie urodzinowe dla dzieci powinno znaleźć się coś na ciepło i na zimno, owoce, potrawy słodkie oraz zimne napoje. Pamiętaj, że dania powinny być niewielkie, lekkie,...
Wielkanocne posiłki wcale nie muszą być w stu procentach mięsne. Jeśli na co dzień unikacie mięsa, z pewnością żadne święto nie stanowi dla Was wyjątku od reguły. Dlatego z przyjemnością...
Myśląc o bezie doskonałej, masz na myśli białe, bardzo wysokie, delikatne ciastko, z wierzchu chrupiące, ale z delikatną, lekko ciągnącą pianką w środku? Robiłaś ją wiele razy, ale za każdym razem wychodzi inaczej, jest kompletnie nieprzewidywalna? Co może być...
Pyszne, zdrowe i kolorowe - takie powinno być śniadanie dla niemowląt, w sumie nie tylko dla nich, ale dla każdego z nas. Jednak śniadanie dla maluchów powinno zachecać do jedzenia, bo jak wiadomo, bardzo dużo dzieci to po prostu niejadki. Jeśli czasami już naprawdę nie...
Dżem z czereśni będzie doskonały do tostów z masłem, do marynaty do żeberek, do glazury do kurczaka, do lodów i deserów. Możesz zjeść go ze świeżą bułeczką i białym serem lub wykorzystać jako dodatek do ciasta czy słodki farsz do naleśników. Dżem z czereśni
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...
Zucchina bo tak mawia się na nią w jej ojczyźnie, przywędrowała do nas z Włoch. Włoska kuchnia podaje liczne przepisy w których dużą rolę odgrywa makaron. My postanowiłyśmy cukinię nafaszerować. Cukinia nadziewana nie jest nowym odkryciem...
Wraz z wiosną chce nam się więcej: aktywności fizycznej, wycieczek, a także nowego, świeżego i soczystego jedzenia. Nasze żołądki uwielbiają witać się z wiosną, a pierwsze nowalijki wiosenne doskonale nadają się do tego by dietę wzbogacić zarówno kolorami,...
Szpinak wielu osobom źle się kojarzy, gdyż w dzieciństwie byli zmuszani do jedzenia go, a nie był on przyrządzany tak jak teraz. Wszyscy mówili, że jest zdrowy, bo zawiera wiele witamin, ale...
Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy, że można w łatwy i najważniejsze naturalny sposób wyprodukować kosmetyki we własnym domu. Nadmiar produktów kosmetycznych...
Twój tata, mąż, czy partner jest łasuchem? Dzień ojca jest wyjątkowym świętem zarówno dla tatusia, jak i dziecka. Ważne żeby ta dwójka czuła się w tym dniu jakoś szczególnie. Dlatego mamy dla...
Wydawać by się mogło, że kapusta to takie zwykłe warzywo spotykane na każdym polskim polu, w każdej polskiej wsi. Jemy ją na wiele sposobów i wcale nie zastanawiamy się nad dobroczynnym wpływem kapusty na nasz organizm, chociaż niejedno z nas słyszało od babci lub mamy,...
Nazywana zupą moczka tak właściwie bardziej przypomina danie, ponieważ jest gęsta i sycąca. Robi się ją z piernika, migdałów, bakalii i suszonych owoców. Wszystkie te składniki moczy się w piwie lub kompocie owocowym (stąd zapewne nazwa tego dania). Moczkę można robić...