Wraz z wiosną chce nam się więcej: aktywności fizycznej, wycieczek, a także nowego, świeżego i soczystego jedzenia. Nasze żołądki uwielbiają witać się z wiosną, a pierwsze nowalijki wiosenne doskonale nadają się do tego by dietę wzbogacić zarówno kolorami, jak i zapachami. Pamiętajmy jednak, że zgodnie z zaleceniami dietetyków, nowalijki wiosenne powinny być jedynie dodatkiem do potrawy, a nie jej głównym składnikiem
CZYTAJ WIĘCEJ: WIOSENNA DIETA – jadłospis na piękną cerę i szczupłą sylwetkę >>
Jak wybierać nowalijki wiosenne?
Oczywiście najlepiej kupować nowalijki na bazarku lub w sklepie z ekologiczną żywnością albo od zaprzyjaźnionego rolnika. Zawsze sprawdzaj zapach nowalijek. Powinien być świeży, a nie pachnący kartonem lub innym opakowaniem. Wąchamy i co dalej? Zacznijmy od rzodkiewki, którą tak uwielbiamy jeść wiosną. Wybieraj te średniej wielkości, ponieważ rzodkiewki przerośnięte świadczą o mocno nawożonej ziemi. Skórka rzodkiewki powinna być jędrna i bez przebarwień. Zwracaj uwagę także na jej liście, które nie powinny być zżółknięte, tylko sprężyste i zielone. Żółty kolor liści mówi nam o dużej ilości nawozów.
Nowalijki wiosenne: PRZEPIS NA GUACAMOLE Z RZODKIEWKĄ
Składniki:
- 5 rzodkiewek,
- 1 miękkie awokado,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- ½ pomidora bez skóry,
- Łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki pokrojonej kolendry
- 2 łyżeczki oliwy,
Wykonanie:
Obierz awokado, umyj i pokrój w kostkę. Włóż do miseczki i skrop cytryną. Pomidora pokrój w kosteczkę i dodaj do miseczki. Pokrój i dodaj rzodkiewki. Dodaj pozostałe składniki i dopraw do smaku.
Po rzodkiewce pora na sałatę. Jej wybór jest bardzo prosty. Wystarczy zawracać uwagę czy zarówno młode liście (te najbliższe środka) jak i te starsze (te najbardziej na zewnątrz) mają jakieś plamki lub odbarwienia. Jeśli zauważysz takie zmiany kolorów, nie warto takiej sałaty kupować. Zwróć też uwagę na to czy liście są jędrne, bo powinny być świeże i sprężyste. Niektórzy uwielbiają jeść sałatę po prostu ze śmietanką, a my podpowiadamy iście królewską sałatkę!
Nowalijki wiosenne: SAŁATA Z FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Składniki:
- 1/3 główki sałaty,
- garstka roszponki,
- 5 kawałków suszonych pomidorów,
- 4 łyżki pestek dyni,
- 100g sera feta,
- 2 młode cebulki.
- Sos: 5 łyżek oleju ze słoika suszonych pomidorów, łyżka soku z cytryny, łyżka płynnego miodu, sól i pieprz.
Wykonanie:
Sałatę i roszponkę umyj, pokrój i włóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do sałaty pokrojone pomidory, cebulki i fetę. Posyp pestkami dyni i polej sosem.
Kolej na ulubione nowalijki wiosenne! Mowa naturalnie o szczypiorku. Jeśli wybierasz szczypior z cebulką sprawdź koniecznie, czy nie jest miękka albo nie ma śladów gnicia. Zwracaj uwagę również w tym przypadku na jakość liści.
Nowalijki wiosenne: FRITTATA ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki:
- 3 gałązki szczypiorku,
- 1 łyżka masła,
- 1 por,
- 3 duże jajka,
- 100g śmietany 12%
- 100g roladki koziej
- 1/3 szklanki listków świeżej mięty,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pokroić pora wzdłuż na 4 części, a następnie na 1cm plasterki. Smażyć na patelni z masłem przez ok. 4 minuty, aż por zmięknie i zeszkli się. Do miski wbij jajka, dopraw solą i pieprzem i roztrzep je. Zdejmij patelnię z porem i wlej na nią masę jajeczną. Łyżką wyłóż śmietanę, plasterki sera i szczypiorek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 12 minut. Potem posyp miętą.
Wokół nawozów i tym co kryją nowalijki wiosenne narosło wiele mitów. Wybierając je dobrze unikniesz z pewnością tych nieświeżych i przesyconych nawozami. Są jednak osoby, które powinny unikać jedzenia nowalijek, a należą do nich: alergicy, osoby z wrzodami żołądka, chorujący na zespół jelita nadwrażliwego oraz dzieci do lat 3.