Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki poprawiają przemianę materii, rozszerzają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie i napotnie. Poza tym podnoszą odporność organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom glukozy we krwi. Jedzenie czarnych porzeczek wskazane jest przy chorobach węzłów chłonnych, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym czy niedokrwistości. Medycyna ludowa wykorzystuje je przy infekcjach górnych dróg oddechowych, artretyzmie i reumatyzmie, a także przy wypadaniu włosów i jako okłady po ukąszeniu komarów lub meszek.
Lekko kwaskowaty smak i specyficzny aromat nalewki z czarnych porzeczek sprawia, że nie ma ona tylu zwolenników co inne polskie nalewki. Wiele jednak osób uznaje ją za najsmaczniejszą. Ma ona ciemny głęboki kolor, który staje się coraz bardziej intensywny wraz z długością jej leżakowania. Powinna odstać ona w ciemnym miejscu co najmniej pół roku. Nalewka z czarnej porzeczki najlepiej pasuje podawana do deserów. Ma spore właściwości lecznicze – jest doskonała na wszelkie przeziębienia ale także niezastąpiona przy obfitym posiłku, gdyż ułatwia trawienie.
Nalewka z czarnej porzeczki
Składniki:
- dojrzałe czarne porzeczki
- wódka lub rozcieńczony spirytus
- cukier
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Porzeczki umyjmy i osuszmy na papierowych ręcznikach
- Przesypmy do wysterylizowanego słoja i zalejmy alkoholem, żeby je całkowicie przykrył
- Słój zakręćmy i odstawimy w chłodne i ciemne miejsce.
- Po 4 miesiącach przelejmy porzeczki z alkoholem do dużego gara i zmiażdżmy owoce najlepiej tłuczkiem do ziemniaków
- Masę przecedźmyprzez sito dokładnie wyciskając sok.
- Na każde 500 ml soku z alkoholem dodajmy 50 dag cukru i 125 g wódki
- Mieszankę podgrzewajmy doprowadzając do wrzenia, usuwając pianę z powierzchni
- Nie gotujmy długo, aby mieszanka zbytnio nie zgęstniała
- Gorącą nalewkę przelejmy do wysterylizowanych butelek, dobrze zamknijmy i postawmy w chłodnym miejscu.