Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Coraz więcej osób spożywa na co dzień koktajle warzywne odchudzające. Przepisy są szybkie w wykonaniu i czynią sporo...
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Czym jest tran? Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb lub ssaków morskich....
§1Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Kosmetyki dla najpiękniejszego pieguska!” (zwanego dalej Konkursem).
Miód jest zdrowy. To już wiemy. Pamiętajmy, że właściwie przechowywany...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...
Pomarańcza – drzewko pomarańczowe pochodzi z ciepłych rejonów Azji. Ale obecnie głównym producentem tego owocu jest Brazylia (1/3 światowej produkcji), USA (Kalifornia i Floryda), Chiny, oraz kraje basenu Morza Śródziemnego – w tym Hiszpania. Pomarańcza ze względu...
Majonez jest tradycyjnym dodatkiem do sałatek, sosów czy kanapek. Często pojawia się w przepisach na Wielkanoc. Mimo sporej kaloryczności (łyżka majonezu zawiera około 80 kcl), ma również sporo wartości odżywczych. Majonez zawiera między innymi fosfor, witaminę E...
Dlaczego lubimy kisiele? Kisiele mają przyjemną, aksamitną konsystencję, pyszny owocowy smak i szybko się je przygotowuje - to atuty tego prostego deseru. Gotowy kisiel owocowy wystarczy zalać wrzątkiem i wymieszać przez około 1 minutę. Taki kisiel spożywa się od razu po przygotowaniu. Ilość...
Wiele kobiet w pierwszych tygodniach ciąży boryka się z mdłościami i wymiotami. Pocieszające jest jednak to, że powinny one minąć do trzeciego miesiąca ciąży. Jak jednak przetrwać ten trudny okres, kiedy nawet na czczo jest nam niedobrze? Mamy podzieliły się z nami kilkoma sposobami na mdłości...
Kiedy w domu pojawia się niemowlak, świat staje na głowie. Dlatego dobrze mieć sprawdzonych pomocników, którzy wesprą mamę i maluszka w tych pierwszych chwilach. Świadome mamy wiedzą, że najlepsze dla zdrowia dziecka będą produkty naturalne, i takie chcą wybierać. Z pomocą mamom przychodzi
Idealne sałatki na grilla z sezonowych warzyw i owoców Niezbędnym elementem każdego grilla są różnego rodzaju sałatki, które urozmaicają posiłek na świeżym powietrzu. Wiosną i latem jak najczęściej należy sięgać po sezonowe warzywa i owoce, będące źródłem witamin oraz innych...
To najprostszy i najszybszy sposób na odmienienie i dodanie charakteru czterem ścianom. Co więcej – odpowiednio dobrana oraz zaaranżowana geometria świetnie sprawdzi się w każdym pomieszczeniu, niezależnie od stylu, w jakim został utrzymany, przeznaczenia...
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...