Utrwalona we wspomnieniach z dzieciństwa jako parzący chwast, powodujący swędzące bąble pokrzywa nie kojarzy nam się zbyt dobrze. Okazuje się jednak, że ma ona wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać w domowym lecznictwie. Zawiera ona, witaminy C, K, B2 i B5, beta-karoten, histaminę,...
Wiosenna majówka to świetna okazja dla całej rodziny do miłego spędzenia czasu. Gdy jest ciepło lubimy przebywać na świeżym powietrzu i cieszyć się swoim towarzystwem. Im więcej osób tym lepiej, więc zapraszamy znajomych i rozpalamy grilla w ogrodzie czy na tarasie. Moje...
Tort gruszkowo – czekoladowy to niezwykły deser na wyjątkową okazję lub po prostu na osłodę zwykłego dnia. Zachwyca smakiem tak, że nikt mu się nie oprze. Dodatkowo gruszki mają wiele właściwości...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Święta to dobry czas na wypróbowanie nowych przepisów, robienie wyjątkowych potraw, delektowanie się oryginalnymi smakami. Przebywanie w kuchni może też być dobrą zabawą, w której będzie uczestniczyć...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Coraz więcej osób spożywa na co dzień koktajle warzywne odchudzające. Przepisy są szybkie w wykonaniu i czynią sporo...
Toksyny to trucizny organiczne wytwarzane przez drobnoustroje, rośliny i zwierzęta, ale mianem tym określa się również zanieczyszczenia chemiczne i przemysłowe.
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Świętowanie – przy stole – rozpoczynamy zwykle od wielkanocnego śniadania, na którym królują potrawy poświęcone w Wielką Sobotę. Na takim śniadaniu nie może zabraknąć pisanek, wędliny i chleba, chrzanu, oraz wielkanocnej babki. A czym jeszcze...
Czym jest tran? Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany z niektórych ryb lub ssaków morskich....
§1Niniejszy regulamin (zwany dalej Regulaminem) określa zasady przeprowadzenia konkursu „Kosmetyki dla najpiękniejszego pieguska!” (zwanego dalej Konkursem).
Miód jest zdrowy. To już wiemy. Pamiętajmy, że właściwie przechowywany...
Bąble od poparzenia pokrzywą... Wczoraj wyrywałam zielsko w ogródku. Poparzyłam dłonie pokrzywą... Wyskoczyły mi na rękach bąble, które strasznie swędzą:( Czym złagodzić te dolegliwości? Macie jakieś sprawdzone sposoby?,Bąble od poparzenia pokrzywą... sok z cytryn podobniesz łagodzi te swędzenie...
Domowe mikstury na choroby, wzmocnienie i urodę Czy robicie jakieś domowe mikstury na wzmocnienie, choroby typu przeziębienie i dla poprawy urody?,Domowe mikstury na choroby, wzmocnienie i urodę Całe dzieciństwo pasiono mnie tzw. winem czosnkowym. Działa. Ale jest obrzydliwe. Potrzebujesz...
pierwsze objawy zrobilam test zdobylam sie na odwage;-) ale wynik zaskoczyl raczej mile jednak zostawiajac niepewnosc poniewaz jedna kreska jest gruba a druga ledwo widoczna;-( wiec nadal sie mecze i stresuje czy to ciaza. w srode lekarz potwierdzi;-) lub zaprzeczy;-(,pierwsze objawy spuzniala mi sie...
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę, a zasadotwórcze w wapń, sód, potas, magnez. Twoja dieta powinna się składać w 80% z produktów zasadotwórczych i obojętnych, a w 20 % z produktów...