Przygotowanie świątecznego jedzenia wymaga sporo trudu, w końcu o jedyny (poza Wielkanocą) taki czas w roku, gdy na stole pojawiają się kulinarne cuda. Dlatego nie przesadzajmy ze wpadaniem w panikę, że stanie się coś bardzo złego, gdy te kilka dni pojemy trochę więcej...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Dieta 1000 kcal znana jest z tego, że przynosi nie tylko szybkie efekty, lecz także jest bardzo bezpieczna, a rezultaty jakie się na niej osiąga są trwałe. Jak każda dieta wymaga poświęcenia, czasu, zapału i przede wszystkim wytrwałości. Jeśli tylko stać...
Dieta kapuściana to jedna z najbardziej popularnych i najczęściej stosowanych diet cud. Jakich efektów można oczekiwać, stosując dietę kapuścianą? Przepisów na nią jest wiele, jednak każdy opiera się na przygotowaniu kapuścianej zupy, którą powinno się jeść codzienne....
Wiosenna majówka to świetna okazja dla całej rodziny do miłego spędzenia czasu. Gdy jest ciepło lubimy przebywać na świeżym powietrzu i cieszyć się swoim towarzystwem. Im więcej osób tym lepiej, więc zapraszamy znajomych i rozpalamy grilla w ogrodzie czy na tarasie. Moje...
Co tak ładnie pachnie? Smażę kotleciki z indyka z pieczarkami, bo zaraz moja córcia wróci z przedszkola.
Zróżnicowana dieta Zróżnicowana dieta to podstawa. Od 2. roku życia dziecko powinno jeść 5 posiłków dziennie – śniadanie, drugie śniadania, obiad, podwieczorek i kolacja. Dziecko...
Spożywanie tłuszczu, wbrew ogólnie panującej opinii, wcale nie jest główną przyczyną tycia czy innych schorzeń. Jednak spośród wszystkich tłuszczów należy wyodrębnić oleje szkodliwe oraz te, których ograniczenie...
W chorobach trzustki dieta powinna być lekko strawna, ubogotłuszczowa, małoresztkowa, ze zwiększoną ilością energii. Ma ona na celu odciążenie trzustki w procesie trawienia. Większość tłuszczów w diecie się nie wchłania, co skutkuje...
Najważniejsze to zadbać o to, by w codziennym jadłospisie znalazły się produkty zbożowe, chude mięso, ryby i nabiał. Kupując pieczywo wybieraj produkty pełnoziarniste, które są bogate w błonnik korzystnie wpływający na trawienie....
Według zasad zdrowego żywienia Instytutu Żywności i Żywienia, każdego dnia powinniśmy spożywać 4-5 posiłków, co 3-4 godziny. Przy takim rozłożeniu posiłków ułatwiamy utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i właściwej masy ciała. Śniadanie najlepiej...
Zima to czas, kiedy wszyscy jesteśmy najbardziej narażeni na pogorszenie nastroju, dlatego warto podjąć trud, by dostarczyć sobie endorfin. Możesz efektywnie dbać o formę bez względu na pogodę. W końcu przez cały rok ruch jest nam bardzo potrzebny. Jak poprawić kondycję zimą? Co jeść zimą, aby nie...
Na te pytanie odpowie Monika Wójcik, położna i Ambasadorka kampanii społeczno – edukacyjnej „Położna na medal”. Może wydawać się, że w Święta Bożego Narodzenia kobieta w ciąży jest w o wiele lepszej sytuacji niż ta, która już urodziła i karmi piersią. To błąd....
Małe dzieci bardzo często marudzą podczas jedzenia, wybrzydzają, nie chcą jeść wybranych składników np. groszku czy marchewki, jedzą tylko kilka ulubionych produktów lub w ogóle odmawiają jedzenia posiłku. Wydaje się, że każde dziecko w pewnym wieku przez to przechodzi...
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
W drugim trymestrze ciąży Twoje dziecko rośnie i przybiera na wadze. Dlatego tak ważne jest by dostarczyć mu najpotrzebniejszych związków by ten wzrost był prawidłowy. Razem z dzieckiem...
Zasady żywieniowe, którymi powinny się kierować przyszłe mamusie są zależne od wieku ciąży. Zawsze musimy jednak pamiętać, że to co trafia do naszego brzuszka jest też pokarmem dla maleńkiego lokatora, który się w nim rozwija....
Jelitówka, powszechnie znana jako grypa żołądkowa, to nagła infekcja przewodu pokarmowego, często występująca u dzieci. Jest spowodowana przez wirusy, z których najczęstsze to rotawirusy, adenowirusy i norowirusy. Antybiotyki nie są skuteczne w leczeniu jelitówki, ponieważ choroba jest wirusowa. Jelitówka...
Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3). Miąższ dyni...