Komunijne menu w domu SPRAWDZONE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Komunijne menu w domu SPRAWDZONE PRZEPISY

Już niedługo zaczynają się komunie. Najwyższy czas, aby zastanowić się czy zaprosić gości do restauracji, czy podjąć wezwanie i przygotować ją w domu. Jeśli decydujesz się na domowe przyjęcie musisz ułożyć komunijne menu. Potrawy powinny być smaczne, bardziej wykwintne niż codzienne, a przede wszystkim smakować dzieciom. Przecież to ich święto.

ZUPA

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki:

  • 80 dag zielonego groszku
  • 10 dag brokułów
  • sok z ½ cytryny
  • 2  łyżki śmietany
  • 1.5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz ziołowy

Wykonanie KROK PO KROKU

  1. W dużym rondlu zeszklij na maśle cząstki cebuli.
  2. Dodaj groszek, brokuły i zalej bulionem.
  3. Gotuj  około 15 minut.
  4. Zupę zmiksuj  
  5. Dodaj sok z cytryny i śmietanę
  6. Dopraw solą i pieprzem
  7. Obierz marchewkę i przy pomocy obieraczki do warzyw przygotuj paski marchewki.
  8. Udekoruj nimi zupę

DANIE GŁÓWNE

Beef Strogonof

Składniki:

  • 70 dag polędwicy wołowe lub pierwszej krzyżowej
  • 30 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • słoiczek korniszonów
  • śmietana 32 proc.
  • 2 szklanki rosołu
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz biały
  • 2 łyżki masła
  • szczypta cukru

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Polędwicę pokrój w cienkie paski o długości 4 cm. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Wszystko przesmaż porcjami na maśle, na złoty kolor.
  2. Mięso dopraw solą po zdjęciu z patelni.
  3. Na tym samym tłuszczu podsmaż pieczarki i cebulę. Wlej rosół, zagotuj, stale mieszając. Dodaj mięso i pokrojone w cienkie paseczki korniszony.
  4. Dodaj śmietanę i musztardę
  5. Dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz gotuj na małym ogniu jeszcze 5 minut.

Kluski francuskie do Beef Strogonowa

Składniki:

  • 2-3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 6 dag mąki

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. utrzyj masło z żółtkami i odrobiną soli
  2. Dodaj ubite białka i mąką ( ciasto  nie może być za rzadkie).
  3. Nakładaj ciasto łyżką na wrzącą i osoloną wodę i gotuj 3 minuty.
  4. Podawaj z beef strogomowem

Najnowsze komentarze