Kasztany jadalne przepis WYJĄTKOWY I PYSZNY - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kasztany jadalne przepis WYJĄTKOWY I PYSZNY

Kasztany jadalne to rarytas, któremu nie sposób się oprzeć. Kto ich jeszcze nie próbował, właśnie w listopadzie ma ku temu okazję. Potwierdzamy, że warto skosztować i polecamy nasz pomysł na kasztany jadalne. Przepis z pewnością Was zaskoczy!

Miodowe ciasto kasztanowe

Skłdaniki:

(na formę o średnicy 20 cm)

  • 225 g masła
  • 250 g miodu
  • 100 g jasnego brązowego cukru
  • 4 jajka
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 150 g upieczonych, obranych kasztanów

dodatkowo:

  • 50 g upieczonych, obranych kasztanów
  • 20 g orzechów piniowych
  • 1 łyżeczka soli

WYKONANIE KROK PO KROKU:

Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.

Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć.

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Przelać masę, wyrównać wierzch. Posypać mieszaniną posiekanych kasztanów, orzeszków piniowych i soli.

Piec w 180 st. C. przez 60-75 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić.

Najnowsze komentarze

  • 79.189.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    super sklep bardzo pyszne kasztany http://clementfaugier.pl
  • 79.189.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    pyszne kasztany jadalne sprawdzony sklep polecam http://clementfaugier.pl
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Miała bym ochotę kiedyś spróbować.. choć nie natknęłam się jeszcze na nie w sklepie.