Miodowe ciasto kasztanowe
Skłdaniki:
(na formę o średnicy 20 cm)
- 225 g masła
- 250 g miodu
- 100 g jasnego brązowego cukru
- 4 jajka
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 150 g upieczonych, obranych kasztanów
dodatkowo:
- 50 g upieczonych, obranych kasztanów
- 20 g orzechów piniowych
- 1 łyżeczka soli
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.
Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką. Wsypać posiekane kasztany, połączyć.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki nasmarować masłem. Przelać masę, wyrównać wierzch. Posypać mieszaniną posiekanych kasztanów, orzeszków piniowych i soli.
Piec w 180 st. C. przez 60-75 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić.