Autor zdjęcia/źródło: Kasztany jadalne przepis @ photl.com
Ponoć najlepsze kasztany są w Paryżu, ale możecie także tą wymarzoną, jesienną przekąskę przygotować u siebie w domu. Lekko słodki smak kasztanów podbija serca nawet najbardziej wybrednych małych smakoszy. Pamiętaj, żeby po zakupie kasztanów przechowywać je w ciemnym i chłodniejszym miejscu.
Pieczenie kasztanów jest banalnie proste. Wystarczy uprzednio namoczyć je w wodzie. Można w tym celu naciąć łupimy, po to by potem łatwiej nam było je rozłupywać. Następnie osuszone kasztany przełóż na blachę na papier do pieczenia. Piecz 15 minut w 200 C.
Kasztany jadalne – przepis
Zapiekanka z gruszek i kasztanów
Składniki:
- 75 g obranych orzechów włoskich
- 6 dojrzałych gruszek, np. Williams
- 100 g masła
- 12 kasztanów z puszki
- 1 laska wanilii
- 100 g bułki tartej
- 150 g mąki
WYKONANIE KROK PO KROKU:
Grillujemy orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki. Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną masła i układamy w niej gruszki. Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi gruszki. Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi owoce. Mieszamy. Bułkę tartą mieszamy z orzechami, mąką i resztą posiekanego masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180°C. Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie lodów waniliowych lub polaną słodką śmietanką.