Ciasteczka jęczmienne z nutą wiórków kokosowych
Po świątecznym obżarstwie czas na filiżankę kawy lub herbaty. Do niej idealne będą pasować delikatne ciasteczka jęczmienne z nutą cynamonu. Coś małego i delikatnego. W sam raz.
Składniki:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki płatków jęczmiennych
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych
- Cynamon (do smaku)
- 2-3 łyżki wiórków kokosowych (do smaku)
Wykonanie krok po kroku:
Na patelni roztapiam masło, a następnie dodaję płatki jęczmienne. Smażę całość do momentu, gdy płatki uzyskują lekko złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaję cukier i odstawiam na bok do całkowitego ostygnięcia. Gdy płatki będą już chłodne, przekładam je do dużej miski, a następnie dodaję mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, jajko, szczyptę cynamonu i mleko.
Całość wyrabiam, aż do uzyskania kulki ciasta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, a ciasto dzielę na 2 części. Każdą z nich rozwałkowuję, tak aby miała około 1 cm grubości. Za pomocą szklanki wycinam ciasteczka i układam je na blachę. Piekę 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż do momentu gdy upieką się na złoty kolor.