Przy cukrzycy ciążowej, czekolady powinno się unikać, co nie znaczy że nasze przyjemności mają zostać wykluczone. Zwłaszcza, iż czekolada posiada mnóstwo wartości odżywczych jak również działa odprężająco. Oczywiście, wszystko w odpowiednich porcjach. To co? Do dzieła!
Składniki:
Wykonanie krok po kroku:
Kaszę gotuję przez ok. 20 minut/lub jeśli jest zapakowana w torebce gotuję według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza jest już gotowa, wykładam kaszę do miski, aż do ostygnięcia. Do przestudzonej kaszy wsypuję cukier i miksuje blenderem na jednolitą masę.
Następnie w oddzielnej miseczce w kąpieli wodnej rozpuszczam masło i gorzką czekoladę, mieszając całość aż do połączenia . Po dokładnym połączeniu się składników, dodaję masę czekoladowo-maślaną do blenderowanej kaszy z masłem i całość delikatnie mieszam. W osobnym naczyniu ubijam jajka z odrobiną soli na puszystą masę. Po czym dodaję ją ostrożnie i mieszam, aż do połączenia składników.
Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 21-23 cm. Naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40-45 min. Po ostudzeniu, wkładam gotowe ciasto na kilka godzin do lodówki.