Ciasta- Boże Narodzenie, a cukrzyca ciążowa - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ciasta- Boże Narodzenie, a cukrzyca ciążowa

Święta Bożonarodzeniowe to nie tylko spędzanie wspólnych chwil z rodziną, obdarowywanie się prezentami lecz również potrawy na które powinny uważać kobiety w ciąży. Dlatego przygotowaliśmy dla Was, krótkie wprowadzenie dotyczące cukrzycy ciążowej. A także kilka przepisów które zrewolucjonizują tradycyjne przepisy na ciasta Boże Narodzenie.

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Przy cukrzycy ciążowej, czekolady powinno się unikać, co nie znaczy że nasze przyjemności mają zostać wykluczone. Zwłaszcza, iż czekolada posiada mnóstwo wartości odżywczych jak również działa odprężająco. Oczywiście, wszystko w odpowiednich porcjach. To co? Do dzieła!

         

Składniki:

Wykonanie krok po kroku:

Kaszę gotuję przez ok. 20 minut/lub jeśli jest zapakowana w torebce gotuję według przepisu na opakowaniu. Gdy kasza jest już gotowa, wykładam kaszę do miski, aż do ostygnięcia. Do przestudzonej kaszy wsypuję cukier i miksuje blenderem na jednolitą masę.

Następnie w oddzielnej miseczce w kąpieli wodnej rozpuszczam masło i gorzką czekoladę, mieszając całość aż do połączenia . Po dokładnym połączeniu się składników, dodaję masę czekoladowo-maślaną do blenderowanej kaszy z masłem i całość delikatnie mieszam.  W osobnym naczyniu ubijam jajka z odrobiną soli na puszystą masę. Po czym dodaję ją ostrożnie i mieszam, aż do połączenia składników.

Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 21-23 cm. Naczynie wstawiam do rozgrzanego do 180°C piekarnika na około 40-45 min. Po ostudzeniu, wkładam gotowe ciasto na kilka godzin do lodówki.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gertruda25
    gertruda25Ikona zgłaszania komentarza
    Jakie wymiary powinna mieć blacha?