Nie wszystko co znajdzie się na wigilijnym stole może zjeść małe dziecko, a tym bardziej niemowlę. Nie słuchaj więc namów rodziny: „od święta to można” lub „niech spróbuje, co będziesz dziecku żałować” tylko zachowaj zdrowy rozsądek i zastosuj poniższe zasady. Maluch nie...
W czasie Wigilii Bożego Narodzenia najważniejsza jest kolacja, podczas której zbiera się cała rodzina, aby podzielić się opłatkiem i zjeść pyszne potrawy...
Apetyt rośnie w miarę jedzenie i chodź naukowcy nie udowodnili jeszcze, która pora roku sprzyja zmianom nawyków żywieniowych niejadków, to my stawiamy...
Potrawy poddane obróbce cieplnej w postaci smażenia cieszą się u nas popularnością, jednakże nie jest to najzdrowszy sposób ich przygotowania. A zwłaszcza dla małego dziecka, którego układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia ciężkich smażonych obiadków czy śniadań. Czy i od kiedy...
Błędny tok myślenia mają Ci, którzy uważają, że w każdym polskim domu kolacja wigilijna ma to samo menu. W poszczególnych częściach kraju kanon ten potrafi wyglądać inaczej. Sprawdźcie, z jakich potraw na Wigilię słyną poszczególne regiony Polski. Jakie potrawy wigilijne je...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Przyjmujemy do swojego domu różnych gości na Wielkanoc. Potrawy wegetariańskie wbrew temu co się obiegowo o nich sądzi są proste w wykonaniu, a co najważniejsze nie zawiodą żadnego z naszych gości. Dzięki kilku potrawom wege na stole, każdy członek rodziny może się najeść...
Rozszerzanie diety niemowlaka to początek trudnej, ale niezwykle ważnej kwestii odżywiania małego dziecka. Każdy rodzic chce żeby maluch jadł to, co zdrowe, dlatego nad każdym nowo wprowadzanym do jadłospisu malucha produktem zastanawia się i analizuje: czy dziecko zaakceptuje...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Rzodkiewka stosowana jest w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych. Ma bardzo korzystne działanie, gdyż nie tylko pobudza wydzielanie żółci, ale również niszczy w przewodzie pokarmowym niebezpieczne...
Śniadanie wielkanocne wyczekiwane przez cały okres postu, może zaskoczyć doskonałym smakiem, a także swoim efektownym wyglądem. Prezentujemy...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Kolacja Wigilijna jest wyjątkowo uroczystym wydarzeniem w życiu rodzinnym. Zgodnie z tradycją podczas Wigilii na stole powinno się pojawić 12 dań. Tak było kiedyś, ale w dzisiejszych czasach wigilijnych potraw może być mniej. Są jednak takie dania, które obowiązkowo powinny pojawić się na wigilijnym...
Cukier niezdrowy jest i kropka. W świetle najnowszych badań nie ma co cukrowi cukrzyć. Dlatego im dłużej da się go uniknąć w diecie dziecka, tym lepiej dla jego odporności na infekcje i choroby. Czym jednak byłoby życie dziecka bez słodkich chwil zapomnienia? Oto czym warto i można dosładzać potrawy...
Włoska "pasta" została wynaleziona w starożytnym Rzymie. Jednak dopiero Włosi opanowali wytwarzanie makaronu do perfekcji i dzięki temu stał się sławny na całym świecie. Włosi dzielą makarony na trzy podgrupy:
Tradycja obchodzenia świąt Bożego Narodzenia w Polsce sięga XVIII wieku. Pielęgnujemy ją więc i przekazujemy dzieciom. Zwyczajów i symboli jest naprawdę wiele: charakterystyczne kolory, choinka, dzielenie się opłatkiem, kolędy, albo dodatkowe nakrycie dla niespodziewanego...
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...
Smakołyki, wykwintne potrawy, pyszne desery, drinki alkoholowe – to nie tylko radość dla podniebienia, ale także kłopot dla wątroby. Bynajmniej nie oznacza to, że masz rezygnować z przyjemności czerpanej ze spożywania ulubionych potraw...
Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji i przepisów kulinarnych, zarówno ogólnopolskich, jak i regionalnych. Najważniejszą jednak pozostaje łamanie się opłatkiem w Wigilię oraz świąteczne ucztowanie pierwszego i drugiego dnia świąt. Dlatego do Bożego Narodzenia warto się odpowiednio przygotować,...