Słowo dieta wzbudza w nas mieszane odczucia, kojarzy nam się z odchudzaniem, wyrzeczeniami naszych ulubionych potraw. A tak naprawdę oznacza określony sposób odżywiania. Chciałabyś po świętach...
Ponoć najlepsze kasztany są w Paryżu, ale możecie także tą wymarzoną, jesienną przekąskę przygotować u siebie w domu. Lekko słodki smak kasztanów podbija...
Cukier był od zawsze symbolem...
Czy Ty też jesteś „zarządcą” zdrowia swojej rodziny? To my kobiety zazwyczaj biorą na siebie odpowiedzialność za kondycję wszystkich członków familii,...
Jaki jest najlepszy syrop na suchy kaszel? Wiele osób nie wyobraża sobie innego niż ten, który przyrządzany jest z cebuli według przepisu babci. Nie dość, że jest...
Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem...
Zupę z botwinki przygotowuje się wiosną, kiedy liście buraka są miękkie i delikatne, a korzeń jest jeszcze mały. Wówczas liście botwiny mają najwięcej smaku i aromatu.
Od zaskórniaka do krosty Przyczyną trądziku młodzieńczego są zmiany hormonalne, które w naturalny sposób...
Menu, jakie serwujemy dziecku w pierwszych 3 latach życia wpływa na późniejsze funkcjonowanie jego organizmu oraz kształtowanie dalszych nawyków żywieniowych. Dla naszych pociech jest to okres bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju, dlatego...
Część rodziców przyznaje, że ma świadomość, że ich dziecko w szkole najczęściej korzysta z chipsów i słodyczy. Tymczasem lekarze alarmują, że śmieciowa dieta jest powodem stale rosnącej liczby otyłych dzieci. Do tego apelu coraz częściej...
Wyniki badań nie muszą być jasne tylko dla wtajemniczonych. Warto wiedzieć, co oznaczają odpowiednie symbole stosowane przez laboratoria i, co tak naprawdę z nich wynika.
1. Ser i serwatka Przestudzone mleko przelej na sito i poczekaj, aż odcieknie serwatka. Twarożek przełóż na bawełnianą serwetkę, odciśnij. Serwatki nie wylewaj - dodaj ją np. do koktajlu. 2. Biała kiełbasa Zanim ją ugotujesz, nakłuj...
Czy próchnicy da się uniknąć? Lek. stom. Danuta Borczyk: Prawie każdy z nas ma lub miał ubytki spowodowane próchnicą, czyli potocznie po prostu dziury...
Historia czekolady sięga 2,5 tysiąca lat. Czekolada uzyskiwana z nasion kakaowca, uprawiana była przez plemię Olmeków zamieszkujących Amerykę Środkową. W późniejszych czasach wiedza o uprawianiu kakaowców przekazana została Majom. Już wtedy znane były lecznicze właściwości czekolady. Wykorzystywano...
Zmagania z NADMIAREM WŁOSÓW zazwyczaj ograniczają się do jednej techniki ( na przykład), jest jednak kilka technik, które pozwolą nam na pozbycie się zbędnego owłosienia. DEPILACJA CUKROWA - metoda ta...
Mniszek lekarski to jedna z najpopularniejszych i najczęściej występujących na polskich polach i łąkach roślina. Kwitnie żółtymi, dużymi kwiatami. Kwiatostany mniszka, osadzone są pojedynczo, na dość grubej,...
Jabłka to jedne z najbardziej popularnych, ale i najzdrowszych owoców spożywanych przez Polaków. Zjadane, jako świeży owoc zawierają witaminę C (8 mg w 100 g świeżego jabłka), większość innych witamin i minerałów (potas, żelazo, magnez), dużą ilość błonnika...
dr med. Piotr Dziechciarz, dr med. Dorota Gieruszczak-Białek, dr med. Andrea Horvath, prof. dr hab. med. Hanna Szajewska
Pozytywne skojarzenia dotyczące jedzenia budowane są w człowieku od dzieciństwa. Płaczące niemowlę uspokaja się po wtuleniu w matkę i otrzymaniu pokarmu. Starsze dzieci są motywowane i nagradzane za pomocą łakoci. Nawet dorośli serwują sobie...