Opublikowany przez: Aleksandra Wiktoria
Autor zdjęcia/źródło: @123RF, zakwaszenie organizmu, produkty zakwaszające organizm, zdrowie, jedzenie, jadłospis, poprawa zdrowia, samopoczucie
Co oznacza zakwaszenie organizmu?
W naszym organizmie już na poziomie komórkowym zachodzą różne reakcje. Aby działały odpowiednio, potrzebują one optymalnych warunków- w tym również pH. Nasze naturalne pH krwi wynosi od 7,35-7,45 jest więc lekko zasadowe. Natomiast w organizmie wytwarzane są produkty zdolne do zakwaszania jak i alkalizowania. Kłopoty zaczynają się w chwili, gdy w naszym ciele przeważają te pierwsze.
Oczywiście na ile to możliwe, próbujemy sobie z tym problemem poradzić np. poprzez zwiększone wydalanie CO2 przez płuca lub zamianę w naszych nerkach mocznika na amoniak, który wiąże część kwasów. Lecz wszystko ma swoją granicę.
Jakie są oznaki zakwaszenia organizmu?
Najczęstszymi oznakami, które wyróżniamy to:
Oczywiście to tylko niektóre z objawów nadmiernego zakwaszenia orgazmu. Przy nadmiernej kwasowości nasz organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi.
Które produkty powodują zakwaszenie organizmu:
Jakie mogą wyniknąć skutki wynikające z zakwaszenia organizmu:
Jeśli podejrzewasz u siebie zakwaszenie swojego organizmu, być może wpadłaś w panikę jakie mogą wyniknąć z tego skutki. Poniżej przedstawiamy Ci te najczęstsze: nadciśnienie, cukrzyca, ostreoporoza, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, miażdżyca. A także może być przyczyną ogólnych wielu dolegliwości jak na przykład: braku koncentracji, wypadaniu włosów, zaburzeń snu czy depresji.
W jaki sposób uniknąć zakwaszenia organizmu?
Recepta jest bardzo prosta; we wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Uważa się, że idealny stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych to 80 procent do 20 procent.
Chemiczne dodatki do żywności - lista najbardziej szkodliwych>>>
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2015.01.20 13:12
To jest bardzo ciekawe..
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.