Zupa wiosenna – nasz wybór - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zupa wiosenna – nasz wybór

Jak wykorzystać zdrowe warzywa, a szczególnie te sezonowe? Z pewnością najlepiej jako rozmaite wiosenne sałatki. Jednak również dobrze sprawdzą się w wiosennych zupach koniecznie przyprawionych świeżymi ziołami.

Zupa warzywna ze szczypiorkiem

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 koper włoski
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 listki laurowe
  • Kilka gałązek tymianku
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Kostka bulionowa warzywna
  • Pomidory z puszki
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Zeszklij na oleju posiekaną cebulę. Dodaj półplasterki pora rozdrobnione: Pietuszkę, marchewkę ziemniaki i koper włoski. Smaż, aż warzywa zmiękną.
  2. Zalej litrem wody i dodaj kostkę bulionową.
  3. Zrób bouquet garni. Weź tymianek, natkę, listki laurowe, zwiąż i dodaj do zupy.
  4. Dodaj pomidory z puszki i gotuj ok. 30 minut.
  5. Gdy warzywa będą miękkie usuń  bouquet garni, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj posypaną listkami kopru włoskiego i posiekanym szczypiorkiem.

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Zdrowe przekąski dla dzieci – przepisy SMACZNE i

SPRAWDZONE>>

Schabowe i mielone – nowe pomysły>>


Najnowsze komentarze