Ziemniaki w roli głównej? SPRAWDZONE PRZEPISY!
          
            
              
                              
                   Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  Mela134                
                              
              
              
              
                              
                   
                
              
                          
          
          
          Z pewnością są najbardziej powszechnym kulinarnym dodatkiem, który wykorzystujemy w naszej codziennej  kuchni. Jednak ostatnio stały się modne przepisy na ziemniaki  w roli głównej. Ziemniaczane sałatki, pyszne zapiekanki  zdobią niejedno przyjęcie i nic w tym dziwnego, gdyż przyrządzasz je szybko i niskim kosztem.
                    
          
            
                

Przepisy na ziemniaki@pixabay.com
Minizapiekanki w kokilkach
Składniki:
- 6 ugotowanych dużych, mączystych ziemniaków
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pieprz cayenne, bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki rozgnieć widelcem z łyżką masła i szałwią.
- Mięso przesmaż z drobno posiekaną cebulą i dopraw do smaku reszta przypraw.
- Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy.
- Kokilki wysmaruj tłuszczem. 
- Na dnie połóż ziemniaki.
- Na nich połóż mięso  i odsączoną kukurydzę. 
- Przykryj ziemniakami i na wierzchu połóż żółty ser.
- Piecz w temp. 180 st. C. około 20 minut.
Niemiecka sałatka ziemniaczana
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych i pokrojonych ziemniaków
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki suszonej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 
                 
                    
                    
                 
Wykonanie KROK PO KROKU:
- W dużej misce wymieszaj majonez z olejem, octem, cukrem, natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Delikatnie wymieszaj z ziemniakami i cebulą.
- Przed podaniem odczekaj godzinę, aby ziemniaki przeszły smakiem sosu.
 
 
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
 
 
 
                
                                                            
                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora