Ogórki małosolne przepis – SPRAWDZONY I SZYBKI - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ogórki małosolne przepis – SPRAWDZONY I SZYBKI

Najwyższa pora by przygotować ogórki małosolne. Przepis jaki podajemy to sprawdzona receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. Na pewno Cię nie zawiedzie. Zapraszamy do przyrządzania słonych smakowitości! Przepis palce lizać!

Ogórki małosolne – przepis z miodem i chilli

Składniki:

  • 2kg. ogórków
  • 3 łyżeczki przyprawy chili
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • czosnek /na słoik 2 ząbki/

Wykonanie KROK PO KROKU:

Umyte ogórki bez obierania pokroić na połówki /większe na ćwiartki/. Posolić i odstawić na ok.2 godziny, aż puszczą sok. Następnie odlać sok, a ogórki poukładać ciasno w słoikach , dodać po 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki zalewy zagotować i gorącą zalać ogórki. Nie pasteryzować, tylko od razu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika goosiak4
    goosiak4Ikona zgłaszania komentarza
    Muszę w najbliższym czasie zrobić, więc skorzystam z tego przepisu.
  • 93.176.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Kasiu ja dodaję dużo liści chrzanu i owoce czarnej porzeczki. I jeszcze jedno ogóreczki muszą być małe. Przyznam się, że nie mając czasu szukałem czegoś gotowego a bardzo podobnego do robionych małosolnych. W Kielcach znalazłem ogórki małosolne z Pińczowa firmy Gomar - bardzo dobre ale zostaję przy Twoim przepisie :)
  • 83.12.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Moja babcia wlewa barszczyk z butelki lub na wierzch kladzie kromke ciemnego chleba na zakwasie, dzieki temu ogorki szybciej kisna. Kiedy juz zjemy cale ogoreczki, nie wylewa calej wody, do kolejnego kiszenia dodaje troche zalewy z poprzednich ,wtedy tez szybciej nastepuje proces kiszenia :)