Twoje dziecko w szkole spędza prawie połowę dnia. W tym czasie się uczy, biega i skacze. Musi więc mieć dostęp do zdrowych napojów pełnych witamin i mineralnych składników.
Sok wiśniowo-jablkowy z miętą
Składniki:
- 500 g wiśni
- 500 g jabłek
- 10 gałązek mięty
- 300 ml wody
- 500 g cukru
- 2 cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Owoce umyj.
- Jabłka przekrój na cząstki i wytnij z nich nasiona.
- Przełóż jabłka wraz z wiśniami do garnka, zasyp cukrem i wlej wodę.
- Cytryny sparz we wrzątku i obierz ze skórki.
- Przetnij na pół i wyciśnij cały sok z owoców.
- Zagotuj owoce z cukrem. Mieszaj intensywnie i zbieraj wszystkie szumowiny, jakie się pojawią.
- Dodaj listki mięty wraz z gałązkami.
- Jak tylko sok będzie wystarczająco klarowny, zlej wszystko przez sito kuchenne do nowego garnka i ponownie zagotuj
Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Składniki:
- 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 kg truskawek
- miód lub cukier do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Rabarbar umyj i poodcinaj końcówki.
- Pokrój go w kostkę.
- Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na połówki.
- Rabarbar i truskawki przełóż do garnka i zalej wrzątkiem.
- Gotuj ok. 5–7 minut.
- Lemoniadę przestudź, dosłodź i przecedź.