Opublikowany przez:
Redakcja
2025-11-19 17:29:03
Autor zdjęcia/źródło: jcomp
Zadaniem diety przeciwzapalnej jest minimalizowanie skutków istniejących w organizmie stanów zapalnych. Opiera się na świeżych warzywach i owocach, produktach pełnoziarnistych oraz żywności bogatej w kwasy omega-3. Ważne jest też unikanie cukru, żywności wysokoprzetworzonej i niezdrowych tłuszczów (nasyconych i trans). To sposób odżywiania, który bazuje na wysokiej jakości produktach dostarczających składników wspierających naturalne procesy regeneracji oraz wykluczaniu tych, które mogą nasilać stany zapalne.
Dieta przeciwzapalna będzie dobrym wyborem dla osób, u których w organizmie występują przewlekłe stany zapalne. Szczególnie poleca się ją osobom:
z chorobami o podłożu zapalnym (Hashimoto, endometrioza, IBS, reumatoidalne zapalenie stawów)
chorym na insulinooporność,
u których występują stany zapalne skóry, takie jak AZS czy łuszczyca,
żyjącym w przewlekłym stresie,
zmagającym się z depresją.
Dieta przeciwzapalna wspiera pracę jelit i pomaga unormować poziom cukru we krwi. Duża zawartość przeciwutleniaczy oraz zdrowych tłuszczów pozwala łagodzić stany zapalne i korzystnie wpływa na kondycję skóry. Osoby stosujące ten sposób odżywiania często zauważają także poprawę nastroju oraz większą odporność na stres.
Dieta przeciwzapalna, jak już wspominaliśmy, opiera się na jedzeniu produktów wspierających naturalne procesy regeneracji organizmu. Co zatem należy jeść, będąc na diecie przeciwzapalnej?
W diecie przeciwzapalnej powinny znaleźć się przede wszystkim:
świeże warzywa i owoce – szczególnie zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż), brokuły, pomidory, papryka, cebula, czosnek, buraki, marchew oraz owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki), cytrusy i jabłka
pełne ziarna – kasza gryczana, pęczak, brązowy ryż, komosa ryżowa, płatki owsiane, pełnoziarniste makarony i pieczywo
produkty bogate w kwasy omega-3 – łosoś, makrela, sardynki, śledź, siemię lniane i olej lniany, orzechy włoskie, nasiona chia, olej z wiesiołka
rośliny strączkowe – soczewica, ciecierzyca, fasola biała, czarna, mung oraz groch
zdrowe tłuszcze – oliwa z oliwek, awokado, pestki i orzechy (migdały, nerkowce, pistacje), masło orzechowe 100 procent
zioła i przyprawy – kurkuma, imbir, cynamon, czarnuszka, bazylia, oregano, pieprz cayenne
produkty fermentowane – kiszona kapusta, kiszone ogórki, kimchi, kefir, jogurt naturalny, maślanka
Warto ograniczyć lub całkowicie wykluczyć:
cukier i słodycze,
żywność wysokoprzetworzoną, fast foody, słone przekąski,
tłuszcze trans i nadmiar tłuszczów nasyconych,
białe pieczywo, jasne makarony i biały ryż,
duże ilości czerwonego mięsa oraz wędlin.
Choć dieta przeciwzapalna to bezpieczny sposób odżywiania, dla niektórych osób może okazać się nieodpowiednia. Osoby, które wymagają diety o wyższej kaloryczności, potrzebują specjalistycznego podejścia żywieniowego lub których układ pokarmowy źle reaguje na duże ilości błonnika, powinny zachować ostrożność przy wprowadzaniu diety przeciwzapalnej. W takich przypadkach warto skonsultować się z dietetykiem, aby odpowiednio dopasować jadłospis do swoich potrzeb.
Dieta przeciwzapalna nie powinna być stosowana bez konsultacji z lekarzem przez:
osoby w czasie rekonwalescencji
osoby z zaburzeniami odżywiania
osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, w tym IBS w silnej postaci
osoby z niedowagą
kobiety w ciąży lub karmiące, jeśli przejście na tego typu dietę wiązałoby się z nagłą i radykalną zmianą sposobu odżywiania
Tak samo wszystkie osoby, u których występują choroby przewlekłe lub które wymagają indywidualnego planu dietetycznego, powinny zasięgnąć porady lekarza lub dietetyka przed rozpoczęciem diety przeciwzapalnej.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!