Opublikowany przez:
Redakcja
2025-12-08 17:27:05
Autor zdjęcia/źródło: Freepik
W zdecydowanej większości dostępnych dziś w sklepach papierów do pieczenia jest on pokryty warstwą silikonu, czyli substancją odporną na wysokie temperatury i dopuszczoną do kontaktu z żywnością. To silikon tworzy na papierze do pieczenia charakterystyczną, śliską powierzchnię, dzięki której pieczona potrawa nie przywiera.
Obok papierów z powłoką silikonową można też kupić papier pergaminowy (greaseproof), czyli papier niepowlekany. Jego odporność na tłuszcz i wilgoć wynika ze specjalnego procesu produkcji, a nie z dodatkowej warstwy. Taki papier jest bardziej ekologiczny, jednak zazwyczaj ma niższą odporność na temperaturę niż papier z powłoką silikonową.
W przeszłości stosowano także powłokę quilonową, zawierającą związkach chromu. To właśnie quilon budził najwięcej obaw o szkodliwość, dlatego obecnie jest stopniowo wycofywany na terenie Unii Europejskiej z produktów mających kontakt z żywnością.
Producenci, odpowiadając na pojawiające się obawy konsumentów, często zamieszczają na opakowaniach informację o rodzaju powłoki. Jeśli jej nie ma – kluczowa dla konsumenta jest maksymalna temperatura pieczenia (oznaczona na opakowaniu), ponieważ to ona decyduje o tym, jak bezpiecznie używać produktu.
Niezależnie od rodzaju powłoki, każdy papier do pieczenia ma ograniczoną temperaturę, w której jest bezpieczny.
dla papierów pokrytych silikonem najczęściej 220–230°C,
dla papierów “greaseproof” zwykle do 200°C.
Po przekroczeniu tych wartości papier może zacząć brązowieć, dymić lub wręcz się zwęglać. Przy bardzo wysokich temperaturach może dojść nawet do zapalania się papieru (zwłaszcza gdy dotknie grzałki lub ścianki piekarnika). Szkodliwość papieru do pieczenia nie wynika więc z samego papieru, ale z jego nieprawidłowego użytkowania.
Najważniejsza zasada przy korzystaniu z papieru do pieczenia to pilnować maksymalnej temperatury podanej przez producenta. Jeśli pieczemy w wyższej temperaturze, papier ulega uszkodzeniu, zwęgla się i kruszy. A substancje szkodliwe, jakie emituje, powstają w wyniku właśnie tego spalania.
Jak zatem powinniśmy używać papieru udo pieczenia, by było to bezpieczne dla naszego zdrowia?
Nie używajmy papieru wielokrotnie.
Z każdym kolejnym pieczeniem papier traci swoje właściwości, chłonie tłuszcz i wilgoć. Przy ponownym użyciu ryzyko przypalenia i dymienia wzrasta.
Uważajmy, by papier nie dotykał grzałki lub ścianek piekarnika. Jeśli do tego dojdzie, może się zapalić.
Nie stosujemy papieru do pieczenia, gdy pieczemy w piekarniku z ustawioną funkcją „grill”.
Są jednak potrawy, które wymagają temperatur wyższych niż 200–220°C, jak pizza czy pieczywo, wówczas przypadkach papier do pieczenia nie będzie najlepszym wyborem. Czym zatem go zastąpić? Najprostszym rozwiązaniem jest natłuszczenie formy do pieczenia. To sprawdzony sposób naszych mam i babć. Naczynia żaroodporne, porcelanowe lub żeliwne blachy można używać w wyższych temperaturach. Doskonałym wyborem do pieczenia pizzy będzie także kamień do pieczenia, idealny do wypieku w bardzo wysokich temperaturach. Alternatywą jest też mata silikonowa wielorazowego użytku, choć ona również ma ograniczenie temperatury, w której może być używana (najczęściej do ok. 230°C).
Czy zatem papier do pieczenia jest szkodliwy? Nie, pod warunkiem że jest używany zgodnie z zaleceniami producenta i wyłącznie w temperaturach, które są dla niego wskazane.
Przekroczenie wskazanych na opakowaniu wartości lub używanie papieru wielokrotnie może sprawić, że stanie się on nie tylko niezdrowy, ale wręcz niebezpieczny, ponieważ może uleć spaleniu. Prawidłowo używany papier do pieczenia nadal zatem pozostaje wygodnym i bezpiecznym rozwiązaniem, a w sytuacjach wymagających wyższych temperatur należy sięgnąć po jego sprawdzone zamienniki.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.
Nie masz jeszcze konta na familie.pl?
Załóż je już teraz!