Co można zrobić z dyni? – NAJLEPSZE PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Co można zrobić z dyni? – NAJLEPSZE PRZEPISY

Dynia to wspaniałe warzywo, które pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Ma wiele zastosowań, można z niej zrobić mnóstwo różnych potraw. Miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych. Dlatego warto wprowadzić ją do swojego jadłospisu, zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy jest na nią sezon. Co można zrobić z dyni?

Dżem z dyni z pomarańczą i cynamonem

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • 300 g cukru
  • 1 łyżki cynamonu
  • 1-2 pomarańcze (można użyć galaretki pomarańczowej)
  • 0,5 – 1 cytryna

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Purée z dyni połączyć z cukrem i cynamonem, dorzucić obrane ze skórki bardzo drobno posiekane pomarańcze. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do uzyskania konsystencji podobnej do powideł – może to być nawet kilka godzin.
  2. Dobrze użyć siatkowej pokrywki, która z jednej strony przepuszcza odparowującą wodę, a z drugiej zapobiega wybuchaniu konfitury na wszystko wokół.
  3. Na koniec dolać sok z cytryny i dobrze wymieszać. Po połączeniu z cytryną nie gotować zbyt długo, żeby jej aromat nie wyparował.
  4. Dla uzyskania bardziej jednolitej konsystencji można dodatkowo zmiksować konfiturę blenderem.
  5. Przełożyć dżem do słoików i pasteryzować w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku ustawionym na 100 °C przez około 10-15 minut. Studzić stawiając słoiki pokrywką do dołu.

Dynia marynowana

Składniki:

  • 1 mała dynia
  • 1 szkl. octu 6 lub 10%
  • 2-3 szkl. wody filtrowanej
  • 2 szkl cukru ( lub więcej do smaku)

przyprawy wg uznania:

  • kawałek kory cynamony
    kilka goździków
  • laska wanilii/ lub cukier waniliowy
  • szczypta imbiru
  • aromat ananasowy (ewentualnie)

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Dynię pokroić na kawałki, wydrążyć miąższ, obrać i pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
  2. Zagotować wodę w dużym garnku, lekko osolić. Do gotującej wody włożyć pokrojoną dynię, zagotować i natychmiast (!) wyjąć łyżką cedzakową.
  3. Przygotować zalewę z wody, cukru, octu, ziela i goździków (dodałam jeszcze od siebie pół łyżeczki soli).
  4. Gorącą dynię ułożyć w słoikach, zalać gorącą zalewą (w każdym słoiczku powinien się znaleźć  goździk).
  5. Zakręcić, ustawić słoiczki do góry dnem, dobrze przykryć i pozostawić do całkowitego  ostygnięcia (nie pasteryzować!).

SMACZNEGO!


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Co można zrobić ze śliwek? – NA SŁODKO I SŁONO>>

Syrop z pigwy – przepis na syrop i nalewkę>>

Jak przyrządzić szpinak? - ZDROWE I SMACZNE PRZEPISY>>


Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Muffinki zrobię! Jeszcze takich nie robiłam. Ale pyszny jest równiez dżem pomarańczowy z dyni!
  • Awatar użytkownika takegoodcarepl
    takegoodcareplIkona zgłaszania komentarza
    Zupę odchudzającą z chilli i zielonym jęczmieniem!
  • 178.43.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    świetne przepisy! Zupę i ciasto nie omieszkam zrobić :)