Wystarczy zrobić krótką wycieczkę po mieście aby przekonać się, że punktów z jedzeniem nie brakuje. Restauracje mnożą się jak grzyby po deszczu, w miejsce zamykanych pojawiają się nowe. To samo jest z mniejszymi formami gastronomicznymi, mam wrażenie, że bary przeżywają swój rozkwit....
Zacznijmy od tego, że ser żółty jest dla dzieci wartościowy. Jest również dosyć kaloryczny. Wprawdzie w wypadku dzieci, które są w stanie spalić każdą ilość kalorii nie ma to tak dużego znaczenia, jednak najlepiej jest spożywać ser żółty na śniadanie lub przed południem. Najistotniejsze...
Od kiedy zaczęłaś czytać etykiety i czy pojawienie się dziecka miało na to wpływ? Kiedy byłam w ciąży zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to co jem. Bardzo dużo czytałam w tym czasie o tym co powinnam jeść, żeby dostarczyć...
Jeśli jesteś (lub byłaś) w ciąży, z pewnością wiesz, jak to jest, gdy pojawia się uczucie „coś bym zjadła”. Ciąża jest czasem szczególnym, także pod względem jedzenia. Kiedy zarówno zachcianki, jak i apetyt na konkretne pokarmy pojawiają się ze zdwojoną siłą. Psychodietetyk z Poradni MedFood - Agnieszka...
Szybko znaczy niezdrowoNaszym najczęstszym...
Jak przygotować najmłodszych do e-wizyty? Najmłodsze maluchy jak najbardziej mogą brać czynny udział w telekonsultacji z lekarzem, o ile ich stan zdrowia na to pozwala. Jednak aby spotkanie przebiegało sprawnie, należy dziecko odpowiednio przygotować. Przede wszystkim...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia konkursu (zwanego dalej "konkursem") "Konkurs:...
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Uczymy nasze dzieci kultury, szacunku do innych, zaradności, pomagamy w rozwiązywaniu zadań domowych… Staramy się wyrobić pewne pozytywne nawyki, wiedząc, że „czym skorupka za młodu...”. Niestety niektóre tematy omijamy, traktując je za mało...
Autor artykułu: dietetyk Ilona Jankowska, pasjonatka zdrowego stylu życia i promotorka zdrowia - specjalistka diety katogenicznej. Praca przed komputerem w zaciszu domowym wyzwala brak organizacji, powoduje ,...
Do czego służy woskowijka i czemu warto mieć ją ze sobą w szkole? Dla miłośników idei zero waste, ekologii i zdrowych nawyków, woskowijka z pewnością jest stałym elementem wyposażenia kuchni. Jak uniknąć foliowych woreczków czy plastikowych pudełek przy pakowaniu żywności i uratować rajskie plaże...
Lista potrzeb dziecka podczas podróży jest bardzo długa, ponieważ samo podróżowanie jest dla dziecka wyjątkowym i nowym przeżyciem. Wiemy jak zachowuje...
Latem stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców, przebogatych w te witaminy i minerały, które szczególnie wzmacniają organizm i mobilizują jego układ odpornościowy. Zimą zaś, gdy naprawdę potrzebujemy ochrony i wzmocnienia, nasza dieta jest przeważnie mało urozmaicona...
„Jesień, złote liście lecą z drzew” – jednak nie wszyscy patrzą na tę porę roku przez różowe okulary. Większości z nas jest po prostu zimno, ponuro i źle. Nagła zmiana temperatury, deszcze, a nawet w niektórych częściach naszego kraju śnieg, nie przyprawiają nas o zachwyt....
Zanim to jednak nastąpi, powoli przygotowujemy się do szkoły i przedszkola, a także korzystamy z uroków ostatnich letnich dni. W tym czasie warto zadbać o zdrowie i urodę, nacieszyć się spotkaniami z przyjaciółmi, a może i sąsiadami? Jak również zadbać o garderobę przed powrotem do przedszkolnych...