Sałatki dietetyczne to nieodłączny element zdrowego stylu życia i wszelkich diet odchudzających. Niskokaloryczne warzywa i lekkie ziołowe dressingi uzupełnią w twoim organizmie witaminy i dadzą wspaniały zastrzyk energii. Sałatka grecka Składniki: główka...
Wiosenne wahania temperatury niekorzystnie wpływają na samopoczucie oraz odporność. My dorośli źle je znosimy, a co dopiero dzieci, których układ immunologiczny kształtuje się poprzez właśnie chorowanie. Aby zmniejszyć liczbę zachorowań warto jest zastosować dietę wspierającą odporność dziecka. Jak...
Na zdrowie dziecka wpływa zarówno dieta matki w czasie, jaki i przed ciążą. Dlatego jeśli planujesz dziecko zmień złe nawyki żywieniowe już dziś. Kieruj się zasadami zdrowej diety i prowadź bardziej
Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zależy od kilku czynników. Są to m.in.: wypoczynek i odpowiednia ilość snu, dobrze...
Okres wiosenny oznacza, że nasz organizm narażony jest na duże zmiany temperatur, deszcz, wiatr, czasem jeszcze mróz oraz suche powietrze. Nie sprzyja to naszemu zdrowiu, co widać po nawracających przeziębieniach. Sięgamy po kolejne lekarstwa, które na chwilę przynoszą ulgę, bo działają jedynie na...
Wyglądają podobnie, biorąc pod uwagę opakowanie i sam produkt, jednak suplementy diety nie są lekami i wszystkie możemy dostać bez recepty. Suplementem nazywamy środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub...
Oto kilka propozycji, jak urozmaicić codzienne posiłki i uchronić bliskich przed chorobą, co może wydawać się szczególnie trudne w okresie jesienno – zimowym. Do 5 razy sztuka Według Światowej Organizacji Zdrowia człowiek powinien jeść warzywa i owoce...
Krótka charakterystyka różnych gatunków mięs. Kupując wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, czy koninę powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na wygląd mięsa. Dobra wołowina musi być jędrna w dotyku i jasnoczerwonego koloru. Im kolor...
Codzienne posiłki roczniaka nie mogą więc pochodzić z „dorosłego” stołu. Jak w takim razie układać jadłospis po 1. urodzinach i jakich składników nie może w nim zabraknąć? Podpowiadamy! Choć samodzielny, to wciąż niedorosły Roczne...
Jesień i zima to okres częstszych zachorowań i infekcji. Niskie temperatury, wietrzne i deszczowe dni, a także towarzystwo innych zakatarzonych i przeziębionych osób, może powodować, że nasz system odpornościowy nie...
Wiosna, to czas kiedy zwracamy szczególną uwagę na naszą urodę i jej pielęgnację. Często zmieniamy też dietę, staramy się dobrze odżywiać i odpowiednio suplementować. Ale jak wybrać z mnóstwa nowości na rynku właśnie te, które są warte uwagi, skuteczne i nowoczesne?
Koncepcja programowania żywieniowego zakłada, że niedobór lub nadmiar poszczególnych składników żywieniowych prowadzi do trwałych modyfikacji procesów metabolicznych oraz hormonalnych, które mają wpływ na występowanie chorób w późniejszym życiu dziecka. Na szczególną uwagę zasługują: kwas foliowy,...
Suplementacja witamin i składników mineralnych jest szalenie ważna już od pierwszych dni życia maluszka. Karmione mlekiem mamy, przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowle otrzymuje wszystko, czego mu potrzeba do prawidłowego rozwoju. Po 6 miesiącach wprowadzamy rozszerzanie diety. Co z domowego zielnika...
Szybie tempo życia, stres, klimatyzacja, tytoń i alkohol, niedobór snu, opalanie bez wysokich filtrów oraz makijaż noszony cały dzień sprawiają, że kosmetyki choćby najlepsze, wykorzystujące najnowsze technologie, to za mało dla naszej cery. Potrzebuje...
Przyjmowanie kwasu foliowego zaleca się kobietom już nawet na 3 miesiące przed zapłodnieniem. Zażywanie go w dawce 4 mg do trzeciego miesiąca ciąży, zmniejsza znacznie ryzyko zespołu Downa u dziecka oraz powstania u niego cewy nerwowej. Chodzi tu o kobiety zagrożone ryzykiem...
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, ale ta różnica nie jest aż tak duża, bo wynosi ok. 300 kcal. Nie chodzi więc o to, żeby jeść więcej, ale raczej zdrowiej i wybierać...
Skomponowanie z rana poprawnego koktajlu węglowodanów,...
Przeciętne zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wynosi około 1500 kalorii, zaś dziecku rozwijającemu się w brzuchu mamy wystarcza dodatkowe 300 kalorii. Na początku ciąży oczywiście to zapotrzebowanie będzie mniejsze, więc nie musisz jeść za dwoje. Ważne żeby posiłki były częste, ale w niedużych ilościach....
Gwajawa to owoc, który występuje w północnej części Ameryki Południowej, w Ameryce Środkowej i na Karaibach. Ta roślina tropikalna, znana również pod nazwą gujawa, osiąga wysokość od 6 do 10 metrów.