Jeśli spodziewasz się dziecka i mieszkasz w Warszawie, to wydarzenie jest dla Ciebie! Jako Familie.pl - portal dla rodziców, już od kilku lat organizujemy bezpłatne warsztaty dla kobiet w ciąży. Wiemy, że z każdej strony jesteś zasypywana dobrymi radami, ale i czasem sprzecznymi...
Wkrótce zostaniesz rodzicem? Nasze warsztaty są więc dla Ciebie! Już 19 września 2019r. w Krakowie, Familie.pl organizuje BEZPŁATNE warsztaty dla przyszłych rodziców „Przygoda z macierzyństwem”. Nie możesz tego przegapić! Edukacja, zdrowie...
Jako Familie.pl - portal dla rodziców, już od kilku lat organizujemy BEZPŁATNE warsztaty „Przygoda z macierzyństwem”. Wiemy, jak wiele pytań i wątpliwości się pojawia, kiedy dowiadujesz się, że jesteś w ciąży. Z każdej strony jesteś zasypywana informacjami i dobrymi radami,...
W upalne, letnie dni jest nam gorąco, duszno, pocimy się. To zupełnie normalne, ponieważ dzięki poceniu i głębszym oddechom chłodzimy organizm. Jednak z potem tracimy wodę, a także niezwykle cenne minerały – jak sód czy potas. Dlatego powinniśmy więcej pić, bo gdy żar leje się z nieba, łatwo możemy...
Oprócz miłości przydadzą się na pewno odpowiednie witaminy! Czas szkolny to niezwykle ważny etap w życiu każdego człowieka. To właśnie wtedy zaczynają kształtować się pasje, pojawiają się pierwsze przyjaźnie, miłości, kłótnie. Szkoła to przede wszystkim miejsce dające dzieciom zaplecze do...
Właściwości siary doceniają nie tylko osoby związane z medycyną na co dzień, ale również aktorzy, sportowcy i celebryci, którzy znani są z promowania zdrowego stylu życia. Składniki aktywne colostrum wspierają odporność organizmu, dodają energii i sił witalnych. Za jakie jeszcze właściwości osoby...
Normalna temperatura ciała u człowieka wynosi 36,6°C. Za stan podgorączkowy uważa się temperaturę w granicach 37,5°C – 38°C, natomiast o gorączce mówimy jeśli temperatura przekroczy 38°C. Gorączka u dziecka z reguły jest odpowiedzią na stan chorobowy. Rozwija się, gdy do organizmu wtargną...
Czym jest colostrum? Siara (colostrum) to substancja naturalna, wytwarzana w gruczołach mlekowych wszystkich ssaków. Produkcja siary rusza pod koniec ciąży, a największa intensywność wytwarzania colostrum przypada na pierwsze godziny po porodzie. Jest to zatem pierwszy pokarm, który nowonarodzony...
Witamina D – dlaczego jest tak ważna Witamina D to grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Najważniejsze formy witaminy D to witamina D2 (ergokalcyferol) oraz witamina D3 (cholekalcyferol). Witamina D kojarzona jest głównie z tego, że pomaga w przyswajaniu...
Poznaj przyczyny Wbrew pozorom nie każda zmiana na skórze musi wiązać się z jej zanieczyszczeniem, a bardziej prawdopodobne jest to, że ich przyczyną jest osłabiony układ odpornościowy człowieka. Jeśli zauważysz na swoim ciele niepokojącą narośl lub znamię, warto się tym zainteresować. Najczęstszym...
Kurkuma, to kłącze ostryżu przypominające swoim wyglądem imbir, a jego substancją bioaktywną, nadającą charakterystyczny żółty kolor jest kurkumina. Wyciąg z niej jest naturalnym środkiem o działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwwirusowym,...
Jak czytać etykiety? Ta umiejętność, to podstawa udanych zakupów. Kiedy zaczynamy dokonywać świadomych wyborów zakupowych? Często jest tak, że dopiero po pojawieniu się w domu dziecka, zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy. Spada na nas odpowiedzialność za młodego człowieka i zaczynamy zastanawiać...
Na zdrowie jelit noworodka i niemowlaka istotny wpływ ma zarówno rodzaj porodu, jak i sposób karmienia. Najlepsze dla dziecka jest zawsze to, co naturalne, czyli poród siłami natury i karmienie piersią. Każda ingerencja w naturę niesie za sobą konsekwencje w postaci różnego...
Problem dotyka w przeważającej części kobiety, które zmagają się z nim nawet 50 razy częściej od mężczyzn. Największa częstotliwość zachorowań notowana jest w przedziale wiekowym 16-35 lat. Częstotliwość zachorowań u mężczyzn, zwiększa się z kolei po 60 roku życia, przy...
Czy w takim natłoku informacji, popularyzacji rozmaitych mód żywieniowych uzyskamy wiarygodną wiedzę, bezpieczną dla zdrowia? Więcej w temacie: Czym...
Przeziębienie czy grypa? Przeziębienie i grypa mają wiele podobnych objawów, choć są to dwie różne infekcje wirusowe. Charakterystyczne dla przeziębienia jest stopniowe pojawianie się dolegliwości. Najbardziej...
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
Czemu w zimę bardziej tyjemy? Czemu mamy wtedy zwiększony apetyt? Wzrost masy ciała w sezonie jesienno-zimowym zauważa większość społeczeństwa. Tycie w tym okresie jest spowodowane kilkoma czynnikami. Pierwszym z nich jest niska temperatura,...
Mleko modyfikowane jest najbardziej zbliżone składem do pokarmu kobiecego i bardzo się różni od podawanego jeszcze kilkanaście lat temu mleka w proszku. Podstawą większości rodzajów tego mleka jest mleko krowie, ale tak zmodyfikowane, by jak najbardziej przypominało kobiece. ...
Właściwy pomiar temperatury ciała, czyli kiedy mówimy o gorączce? Właściwa wartość temperatury ciała waha się w granicach 37 stopni. Jej dokładna wysokość zależy od miejsca pomiaru. Wyróżniamy także tzw. stan podgorączkowy. Temperatura jest wtedy lekko podwyższona,...