Do czego służy woskowijka i czemu warto mieć ją ze sobą w szkole? Dla miłośników idei zero waste, ekologii i zdrowych nawyków, woskowijka z pewnością jest stałym elementem wyposażenia kuchni. Jak uniknąć foliowych woreczków czy plastikowych pudełek przy pakowaniu żywności i uratować rajskie plaże...
Słodycze, ciastka, świąteczne pierniczki, czekoladki, miód i grzaniec… to wszystko łączy nasze przywiązanie do słodkich przyjemności, a po ich zjedzeniu niestety... wyrzuty sumienia. Zupełnie niepotrzebnie, bo w większości sklepów coraz łatwiej o zdrowe słodycze. Możemy...
Podczas organizacji prawdziwej polskiej wigilii zadbaj o to, aby w przygotowywanych przez Ciebie posiłkach znalazły się takie produkty jak: kasza, mąka, ryby, mak i miód, kapusta, groch czy owoce i warzywa (świeże lub suszone). Z myślą o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia przygotowaliśmy dla...
Pożywne posiłki są niezwykle istotne dla zdrowia i prawidłowego rozwoju małego dziecka. Po pierwszych kilku miesiącach karmienia niemowlęcia wyłącznie mlekiem, zaczynamy powoli rozszerzać jego dietę. Początkowo pokarm powinien był gładki i łatwy do połknięcia, dopiero później, stopniowo zostawiamy...
Tym co przyspiesza psucie się jedzenia jest tlen oraz wysoka temperatura. Na szczęście technika przychodzi nam z pomocą w kwestii przechowywania jedzenia. Jeśli dodatkowo zastosujesz proponowane w artykule zasady, żadna część żywności świątecznej nie ulegnie zepsuciu.
Komosa ryżowa (quinoa) przypomina zboże, ponieważ wytwarza nasiona zawierające skrobię, ale jednak zbożem nie jest, dlatego zalicza się ją do grupy tzw. pseudozbóż. Ma brunatne, żółte lub białe nasiona. Pochodzi z Ameryki Południowej, głównie terenów Peru, dlatego zwana...
W prawidłowo przebiegającej ciąży zdrowie ciężarnej i jej dziecka powinno być kontrolowane przez położnika około...
Czym jest dieta proteinowa? Dieta proteinowa to inaczej dieta Dukana. Jej główną zasadą jest zwiększenie spożycia...
MIT: Aby zapobiec niedoborom jodu w okresie ciąży wystarczy spożywać sól jodowaną
Na te pytania może odpowiedzieć tylko ekspert. Specjalista najlepiej doradzi co jeść, a z czego zrezygnować, które objawy są niepokojące a które są naturalne w okresie ciąży.
1. Mleko mamy podstawą diety niemowlęcia Pierwszym pokarmem dziecka po narodzinach zazwyczaj jest mleko mamy, które w początkowym okresie życia dostarcza młodemu organizmowi składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne...
Coraz więcej osób, w tym dzieci i młodzież zmaga się z nadwagą i otyłością. Kiedy zmiana diety i aktywność fizyczna nie przynoszą oczekiwanych skutków, warto poszukać ukrytej przyczyny. Może być nią na przykład insulinooporność....
Przyczyny odwodnienia Biegunka nie jest jedną z przyczyn odwodnienia, ponieważ mogą powodować je także choroby nerek, choroba Parkinsona czy upały. W tym ostatnim przypadku do utraty wody dochodzi poprzez nadmierne pocenie się, ponieważ organizm...
Jak wynika z raportu „Zdrowie i zachowanie zdrowotne mieszkańców Polski w świetle Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia (EHIS)”, opracowanego przez Główny Urząd Statystyczny, już co czwarty Polak ocenia swoje zdrowie na wysokim poziomie. Co trzeci ankietowany nie uważa,...
Zastanawiasz się czy odkażać zakupy, aby uchronić się przed koronawirusem? Wirus SARS-COV-2, tak jak inne wirusy, nie może żyć bez swojego żywiciela, czyli człowieka. Najłatwiej więc przenosi się bezpośrednio z jednego człowieka na drugiego drogą kropelkową. Na szczęście...
Zaparcia u najmniejszych dzieci okupione są dużym stresem - i dziecka i rodziców. Bolący, napięty brzuszek to prawdziwe utrapienie małego człowieka, a towarzyszący mu płacz nie pomaga rozładować stresującej atmosfery. Dziecko jest zmęczone, obolałe i zestresowane. Jak pomóc maluszkowi z szybkim uporaniem...
Rozpoczynając rozszerzanie diety niemowlaka współcześni rodzice atakowani są nie tylko „dobrymi radami” starszych pokoleń, ale i nowymi trendami żywieniowymi. Aby móc się odnaleźć w natłoku nowych informacji, potrzebna jest wiedza, ale i dużo zdrowego rozsądku. Z każdej bowiem nowinki jak i oldschoolowej...
Są produkty, które bezpośrednio przyczyniają się do rozwoju nowotworów w organizmie człowieka, są też takie które mogą mieć wpływ pośredni. Na szczęście większość potraw i produktów uznajemy za bezpieczne dla zdrowia. Tak czy inaczej, istnieje grupa produktów, których lepiej...
Magnez jest pierwiastkiem niezwykle istotnym do zachowania optymalnego zdrowia. Jest on niezbędny do metabolizmu ATP oraz syntezy DNA, RNA czy białek. Magnez bierze udział w kurczliwości mięśni (jest antagonistą wapnia), w termoregulacji organizmu, a także wpływa na prawidłową pracę układów: nerwowego,...
Z pewnością macie swoje ulubione potrawy wielkanocne, które powinny pojawić się w trakce wilekanocnego obiadu. Kojarzą się Wam ze świętami i chętnie je gotujecie. Trudno sobie wyobrazić obiad wielkanocny bez żurku z jajkiem lub białego barszczu. To nasze polskie pyszne...