Czy odkażać zakupy aby uchronić się przed koronawirusem? - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Czy odkażać zakupy aby uchronić się przed koronawirusem?

Czy odkażać zakupy aby uchronić się przed koronawirusem?

Autor zdjęcia/źródło: Czy odkażać zakupy @ Alexas_Fotos z Pixabay

W czasie pandemii każde wyjście do sklepu wiąże się z lękiem i obawą o zdrowie swoje i swoich bliskich. Nie tylko dlatego, że możesz tam zetknąć się z osobą zakażoną SARS-COV-2, ale również dlatego, że wirus ten może się znaleźć na produktach, które kupujesz. Czy w takim razie powinnaś odkażać zakupy w czasie rozpakowywania ich w domu? Przeczytaj nasze rady.

Zastanawiasz się czy odkażać zakupy, aby uchronić się przed koronawirusem? Wirus SARS-COV-2, tak jak inne wirusy, nie może żyć bez swojego żywiciela, czyli człowieka. Najłatwiej więc przenosi się bezpośrednio z jednego człowieka na drugiego drogą kropelkową. Na szczęście nie jest on zdolny do wnikania w produkty żywnościowe. Jednak jak podają naukowcy na niektórych powierzchniach potrafi utrzymać się dość długo.

W temperaturze pokojowej na tekturze przetrwa całą dobę, a na plastiku i metalu nawet do 3 dni. W ten sposób możesz nieświadomie wnieść go do swojego domu na zakupionych produktach. Dlatego zastosuj poniższe zasady, aby mieć pewność, że Twoje zakupy są bezpieczne.

 

PRZECZYTAJJak wzmocnić odporność organizmu? DIETETYK RADZI >>

Czy odkażać zakupy, aby uchronić się przed koronawirusem?

  1. Po powrocie ze sklepu od razu umyj ręce wodą z mydłem. Przed umyciem rąk staraj się nie dotykać niczego w domu, a drzwi otwieraj łokciem lub nadgarstkiem. Później nie zapomnij również zdezynfekować klamek.
  2. Nie kładź przyniesionych ze sklepu toreb na blacie kuchennym czy stole. Wyznacz specjalne miejsce, w którym zawsze będziesz rozpakowywać zakupy i po ich rozpakowaniu zdezynfekuj całą jego powierzchnię.
  3. Jeśli jest to możliwe to wyjmij produkty z opakowań. Zwłaszcza produkty sypkie takie  jak kasze, makarony, mąki. Przesyp je do pojemników wielokrotnego użytku, a opakowania od razu wyrzuć.
  4. Dezynfekuj środkiem odkażającym (zawierającym 60 proc. roztwór alkoholu) lub wodą z detergentem (płynem do mycia naczyń lub mydłem) tylko te produkty, które będziesz w niedługim czasie używała i które mają plastikowe, metalowe lub szklane opakowania, czyli np. butelki, puszki, słoiki, kartony soków czy mleka.
  5. Produkty, z których nie będziesz od razu korzystać odstaw na 3 dni do szafek. Po tym czasie możesz mieć pewność, że wirus zginie nawet bez odkażania. Po rozpakowaniu wszystkich zakupów ponownie umyj dokładnie ręce.
  6. Owoców i warzyw nie musisz dezynfekować czy moczyć w specjalnych roztworach. Wystarczy je umyć pod bieżącą, ciepłą wodą (im cieplejsza tym lepiej). Owoce o grubej skórce takie jak pomarańcze czy cytryny możesz sparzyć. Obróbka cieplna w temperaturze powyżej 60 st. C trwająca 30 minut zabija wszelkie drobnoustroje, dlatego gotowane, pieczone czy smażone produkty spożywcze są w pełni wolne od wirusów i bakterii. Nie spożywaj więc surowych lub niedogotowanych mięs, ryb i jajek.
  7. Wszystkie produkty wymagające mycia umyj i osusz przed włożeniem do lodówki.

Nie zapominaj też o częstszym niż zwykle myciu desek kuchennych, blatów i stołu. Czyść też drzwi i uchwyty szafek, pokrętła kuchenki czy uchwyt i drzwi od lodówki. Dbaj także o higienę w kuchni, dezynfekuj gąbki do naczyń w zmywarce lub mikrofalówce, wymieniaj często ścierki kuchenne lub używaj papierowych ręczników, dokładnie myj noże i naczynia, które miały styczność z surowymi produktami.

CZYTAJ TEŻ:

Jak bezpiecznie robić zakupy w czasie pandemii koronawirusa? 14 rad do stosowania>>