Są takie potrawy, które przyrządzasz na krótko przed świętami, gdyż są one mniej trwałe. Jednak produkty do nich powinnaś wcześniej zakupić. Im bliżej świąt, tym więcej ludzi w sklepach i więcej czasu stracisz na zakupy. Najbliżej świąt powinnaś kupić owoce, aby zachowały one jędrność i świeżość....
Popołudniowe spotkania przy meczu najlepiej spędza się w gronie bliskich i znajomych. Wspólne komentowanie piłkarskich rozgrywek i przeżywanie nawet najdrobniejszej porażki, a przede wszystkim celebrowanie sukcesów to zwyczaj praktykowany na całym świecie. Aby spotkanie przebiegało w wyśmienitej...
Truskawki to dobre źródło witaminy C . 100 g truskawek zawiera 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę), A i E oraz szereg składników mineralnych, w tym fosfor i krzem, które wzmacniają kości, korzystnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Znajdujący...
Historia tego artykułu jak to często w naszej familce bywa ma początek w kuchni. Poranna kawa służy rozważaniom nad wielkanocnym stołem i tak w tym roku chcemy być oryginalne. Każda z nas znalazła...
Średniowieczne czarownice sporządzające swoje wywary miłosne doskonale widziały co robią. Znały właściwości naturalne warzyw i owoców i przez ich odpowiednie połączenia...
Bardzo dziękujemy za wszystkie przepyszne dania, którymi się z nami podzieliliście! Na pewno dostarczą nam wielu fantastycznych wrażeń smakowych......
Tamika to nowo otwarta kawiarnia zlokalizowana na pobliskiej Woli. W urządzonym w skandynawskim stylu wnętrzu kawiarni można się poczuć niczym Alicja w Krainie Czarów. Białe ściany i wpadające przez wysokie okna promienie słońca idealnie łagodzą ferie barw bijącą z kolorowych...
W sklepie Biedronka Home znajdziesz wiele funkcjonalnych i zarazem estetycznych pojemników na lunch. Bo to, do czego pakujesz swoje przekąski, też ma znaczenie. Pojemniki na żywność – do czego zapakować lunch? Szukasz idealnego pojemnika, do którego zapakujesz jedzenie...
Nóż do krojenia i nie tylko Nasze zestawienie rozpoczniemy od teoretycznie małego przedmiotu o wielkim znaczeniu. W wielu przewodnikach survivalowych wskazuje się, że to właśnie nóż, jest niezwykle potrzebny w podróży czy też po prostu wtedy, gdy znajdziemy się w ekstremalnych warunkach. Nie...
Od wielu lat panował trend na organizowanie przyjęcia komunijnego w restauracji. Czas pandemii jednak pokazał, że spotkania w niedużym gronie mogą być równie przyjemne. Co zatem podać gościom na przyjęciu komunijnym organizowanym w domu? Podpowiadamy! Pomysły na komunijne przystawki Na...
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...
Sezon na szparagi trwa krótko. To zaledwie 4–5 tygodni. Pierwsze szparagi zjadamy z jak najmniejszą ilością dodatków, by nacieszyć się ich smakiem. Później dodajemy je do potraw, na przykład do makaronu, risotto czy omletów, a na końcu gotujemy zupę. Pomysłów...
W większości polskich domów potrawy pojawiające się na wigilijnym stole są co roku takie same. Przestrzegamy tradycji i słusznie. Jednak czasem marzy nam się jakaś odmiana, która wcale nie musi oznaczać łamania zwyczajów. Jak przygotować krpia na Wigilię by jego smak zaskozył? Najczęściej...
Zapominamy o przygotowaniu jedzenia do pracy, przez co zmuszeni jesteśmy do kupowania przetworzonej żywności, której brak witamin, minerałów i innych potrzebnych nam składników odżywczych. Boimy się również, że zdrowe jedzenie nie będzie dość smaczne. Tymczasem wystarczy trochę pogłówkować i poświęcić...
Dziś niemal każda oferująca włoską kuchnię restauracja w Warszawie, Poznaniu czy Gdańsku pizzę na cienkim spodzie umieszcza na pierwszych stronach swojego menu....
Warzywa i owoce znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, tuż za aktywnością fizyczną. Zaleca się, aby spożywać 5 porcji warzyw i owoców dzienne, z czego warzywa powinny stanowić 3-4 porcje. Najlepszym sposobem na spełnienie tego wymagania, jest ich dodatek do każdego...
Jaja są jednym z niezbędnych składników odżywczych w naszej diecie. Zawierają wiele potrzebnych witamin, m.in. A, B12, D ,E i K, kwas foliowy, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez, selen, kwasy omega 3. Jaja są także źródłem dobrze przyswajanego białka. Spożywamy je w różnej...
Okazuje się, że gotowane i pieczone, czyli poddane obróbce termicznej ziemniaki, makaron, ryż, jaja czy mięso, podobnie jak produkty surowe mają określony czas bezpiecznego przechowywania w lodówce. Wiesz jak długo możesz bezpiecznie przechowywać w lodówce ugotowany ryż...