Dynia obecnie kojarzy nam się coraz bardziej z lampionami na Halloween, które robi się wydrążając dużą, pękatą dynię, wycinając w niej straszne oczy i zęby i umieszczając w środku świecę. Jest to jednak roślina o dużo szerszym zastosowaniu przede wszystkim...
Cykoria najlepiej smakuje na surowo. Idealnie komponuje się z sosem winegret, a także orzechami, serami (gorgonzola, kozi, parmezan, feta), owocami - jabłkami i gruszkami czy wędlinami. Sałatki...
Rozszerzanie diety dziecka - kiedy zacząć Specjaliści zgodnie potwierdzają, że dziecko do 6 miesiąca życia powinno być odżywiane wyłącznie mlekiem - matki lub odpowiednio skomponowaną mieszanką mleka modyfikowanego. Gdy maluch skończy pół roku, można rozpocząć stopniowe...
Czy ktoś z Was pamięta jeszcze kompot, który pojawiał się zawsze po obiedzie? Gotowany był z dojrzałych sezonowych owoców. Latem wprost z garnka, czasem nawet nie zdążył się dobrze schłodzić, a zimą ze słoików. Jakiś czas temu domowe kompoty zastąpiły soki w kartonach....
Zdziwić może liczba wezwań na pogotowie z powodu zatrucia dziecka detergentami. Mój przyjaciel ratownik wcale się temu nie dziwi. Jego zdaniem kolorowe opakowania płynów i różnych środków czyszczących po prostu kuszą małych szperaczy. Jednak bezpieczeństwo to nie jedyny...
Zależnie od tego ile masz czasu wybierz przepis na zdrowe przekąski dla dzieci, który będzie dla Ciebie wygodny. Uśmiech na twarzy...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Zestresowana? Nic dziwnego święta to nie tylko przyjemności, lecz także, a może przede wszystkim, mnóstwo pracy w kuchni. Czy w tym roku uda Ci się przekonać rodzinę do pomocy? To najlepsze rozwiązanie, kiedy ma się wokół siebie nawet najmniejszych pomocników. Jeśli jednak...
§1 Wstęp Niniejszy regulamin (zwany dalej: „Regulaminem”) określa zasady przeprowadzenia konkursu (zwanego dalej "konkursem") "EKO...
Deser Piękna Helena pierwszy raz został podany w 1865 r. w Paryżu, a jego nazwa wywodzi się od tytułu operetki Jacques’a Offenbacha. Deser smakuje tak obłędnie, że szybko stał się klasykiem i na stałe wszedł do menu w wielu restauracjach. Sezon na gruszki...
Nie da się ukryć, że zbliża się Wielkanoc. Ciasta bez pieczenia coraz chętniej goszczą na świątecznych stołach. Wybieramy je nie tylko dlatego, że są pyszne i proste, lecz także z tej przyczyny, że są doskonałym urozmaiceniem wielkanocnych ciast. Ich prostota zachęca do...
Wśród osób odchudzających się i trzymających sylwetkę w ryzach wciąż pokutuje twierdzenie, że makaron tuczy. Nie jest to prawdą, ponieważ ugotowane kluski mają średnio 140-150 kcal w 100 g. Jeżeli więc jesteś zwolennikiem włoskich past, dania z makaronem możesz włączyć do swojego jadłospisu. Poznaj...
Początkowo gruszki rosły w umiarkowanej strefie Eurazji, ale sięgały tak daleko na północ jak jabłonie, ponieważ potrzebują więcej ciepła. Gruszki są najsmaczniejsze na przełomie lata i jesieni. Najlepiej kupować je we wrześniu i zjadać bez przetwarzania....
Pandemia koronawirusa sprawiła, że zapomnieliśmy o innych dolegliwościach i żyjemy jedynie w strachu przed tym jednym wirusem wywołującym chorobę COVID-19. Tymczasem o tej porze roku jesteśmy narażeni na ataki wielu innych wirusów i bakterii. Dodatkowo przymusowa kwarantanna,...
Oprócz dania głównego i słodkich deserów przygotuj lekkie i smaczne przystawki. Na stole nie może zabraknąć sałatek i faszerowanych warzyw, z kolei wśród słodkości musi królować tort. Składniki przepisów podanych poniżej...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Truskawki wynaleziono, łącząc dwie odmiany poziomek, w 1712 roku. Od tej pory cieszymy się ich smakiem i… liczymy kalorie. Mało kto wie, że nasze truskawki mają wiele nazw zwyczajowych wśród których zaskakuje, np. poziomka ananasowa, czy poziomka wielkoowocowa. To prawda, że w tym roku po prostu wielkie...
Soki i mikstury na wzmocnienie dla całej rodziny. Jako, że pogoda nie rozpieszcza, zaczęłam robić soki i rózne mikstury wzmacniające. Podam Wam przepis. 1 Pęczek natki pietruszki, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru. 1 obrana cytryna. Wszystko należy zblendować, dodać...