W wigilijny wieczór na żadnym stole nie zabraknie tej ryby. Śledź jest bowiem najpopularniejszą rybą, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Może być podany na słono i słodko, z...
Poziom glukozy we krwi bada się w celu ewentualnego wykrycia: hiperglikemii (podwyższonego poziomu glukozy), hipoglikemii (obniżonego poziomu glukozy),...
Zapotrzebowanie na magnez u osób dorosłych wynosi 300-400 mg na dobę. Organizm czerpie magnez z produktów, które spożywamy, ale coraz częściej dochodzi...
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Czym jest poronienie? Szacuje się, że ok....
Dlaczego należy odrobaczać psy? Odrobaczanie to...
Szparagi można przyrządzić na wiele sposóbów i w każdym wydaniu smakują pysznie! Doskonałym sposobem na szaragi jest podanie ich z rabarbarowym sosem Hollandaise wg Anny Olson. Przepis pochodzi...
Częste przyczyny anemii to niedobór żelaza lub złe przyswajanie tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania krwinek czerwonych, a dokładniej: zawartego w nich czerwonego barwnika – hemoglobiny. Niski poziom żelaza we krwi powoduje zmniejszenie liczby krwinek czerwonych krwi...
Twoja ciąża to dla rodziny, znajomych, a czasem nawet zupełnie obcych osób bardzo atrakcyjny temat. Zmieniasz się Ty, zmienia się Twoje ciało, z chwilę zmieni się cały świat wokół...
Układ odpornościowy Układ odpornościowy człowieka jest zbudowany w taki sposób, żeby najskuteczniej chronić cały organizm przed chorobami wywołanymi zarazkami, bakteriami czy nieprawidłowym rozwojem komórek. System immunologiczny...
Gdy wreszcie nadeszły słoneczne i ciepłe dni z ulgą odetchnęliśmy po zimie. Choć ta w tym roku nie była sroga, to jednak większość z Nas jest spragniona świeżego powietrza. Zwłaszcza, że długi majowy weekend zbliża się wielkimi krokami. Weekend podczas którego wielu z...
Świadomość ciała – co to takiego?
Radosna atmosfera świąt Wielkanocy ubogacona wiosenną aurą napawa wszystkich optymizmem i chęcią do działania. Jak wiadomo święta to okazja do przyrządzania przepysznych i wymyślnych potraw,...
Lista spożywczych środków chemicznych jest długa. Można ją podzielić na 5 rodzajów chemicznych dodatków a są to: aromaty, barwniki, emulgatory, konserwanty i środki słodzące.
Proste, szybkie i przyjemne – tak często się mówi, ale dania z kurczaka właśnie takie są i za to je lubimy. Po prostu nie trzeba tracić zbyt dużej ilości...
Wiele kobiet zastanawia co zrobić, by ich dziecko urodziło się zdrowe. Niestety, nie ma żadnej metody, która dawałaby sto procent pewności,...
Słowo dieta wzbudza w nas mieszane odczucia, kojarzy nam się z odchudzaniem, wyrzeczeniami naszych ulubionych potraw. A tak naprawdę oznacza określony sposób odżywiania. Chciałabyś po świętach...