Jeszcze kawałek i… jeszcze jeden…a teraz sam pasztet…a teraz pasztecik z sałatką…a teraz jeszcze i jeszcze i jeszcze. Tak oto moja rodzina uwielbia babciny pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną. Babcia długo odkrywała dodatki do pasztetu i wiele jej propozycji było smacznych, ale już od lat dziadek mówi tylko o tym i o tym przepisie, Każdy nowy członek rodziny jest z kolei zaskoczony smakiem, nie mówiąc o gościach. To mój wyjątkowy przepis i cieszę się, że mogę się dziś z Wami nim podzielić, bo oto zrobiłam go pierwszy raz z babcią i dostałam pozwolenie na przekazanie tajemnej receptury.
Pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną @ pixabay.com
Pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną – przepis
Składniki:
- 80 dag mięsa z udek kurczaka
- 20 dag piersi kurczaka
- 60 dag drobiowych wątróbek
- 25 dag boczku
- włoszczyzna, czyli 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 kawałek selera 1 kawałek pora,
- 3 łyżki masła
- 3 jajka
- 1 kajzerka
- 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz
Dodatkowo: 2/3 obranych z łupinek pistacji oraz ½ szklanki suszonej żurawiny
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Umyć mięso drobiowe, zalać je 1/5 litra wody. Dodać boczek i włoszczyznę, ziele, liście laurowe, posolić. Gotować przez ok. 1 godz.
- Ostudzić warzywa i mięso. Umyć wątróbkę i smażyć na łyżce masła. Ostudzić.
- Namoczyć bułkę w mleku.
- Ostudzony drób, wątróbkę, warzywa i bułkę zmielić dwukrotnie. Dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku.
- Mieszać, dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę.
- Na koniec ubić pianę z jajek i wymieszać z masą.
- Przełożyć masę do przygotowanej formy. Piec w 190 stopniach C do momentu kiedy wierzch się zarumieni, czyli ok. 1 godzinę.
- Po ostudzeniu koniecznie dobrze schłodzić pasztet w lodówce.
Ciekawa jestem czy w Waszych rodzinach też krążą jakieś wyjątkowe przepisy? Może zechcecie się nimi podzielić ze mną na forum tutaj?>> Zapraszam do kulinarnej debaty nad świętami>> oraz do komentowania przepisu pod artykułem. Wszystkim odważnym kucharzom, którzy podejmą się wykonania życzę powodzenia i trzymam za Was kciuki, bo tym razem przepis nie jest taki prosty. Pamiętajcie jednak, że pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną z pewnością wyjdzie tym, którzy włożą w jego wykonanie ducha i serce.
Smacznego!
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
WIELKANOCNE NOWOŚCI NA TWOIM STOLE>>