Pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną – NOWY PRZEPIS! - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną – NOWY PRZEPIS!

Mój dziadek cały rok czeka na święta Wielkanocne, bo wtedy babcia robi ten pasztet. Dzielę się z Wami rodzinnym przepisem, mając nadzieję, że spodoba się Waszej rodzinie tak samo jak mojej. Pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną to wyjątkowa wersja pasztetu, która z pewnością uczyni stół wielkanocny odświętnym.

Jeszcze kawałek i… jeszcze jeden…a teraz sam pasztet…a teraz pasztecik z sałatką…a teraz jeszcze i jeszcze i jeszcze. Tak oto moja rodzina uwielbia babciny pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną. Babcia długo odkrywała dodatki do pasztetu i wiele jej propozycji było smacznych, ale już od lat dziadek mówi tylko o tym i o tym przepisie, Każdy nowy członek rodziny jest z kolei zaskoczony smakiem, nie mówiąc o gościach. To mój wyjątkowy przepis i cieszę się, że mogę się dziś z Wami nim podzielić, bo oto zrobiłam go pierwszy raz z babcią i dostałam pozwolenie na przekazanie tajemnej receptury.

Pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną @ pixabay.com

Pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną – przepis

Składniki:

  • 80 dag mięsa z udek kurczaka
  • 20 dag piersi kurczaka
  • 60 dag drobiowych wątróbek
  • 25 dag boczku
  • włoszczyzna, czyli 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 kawałek selera 1 kawałek pora,
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 1 kajzerka
  • 2 cebule,  2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela, 2 łyżki natki pietruszki,  sól, pieprz

Dodatkowo: 2/3 obranych z łupinek pistacji oraz ½ szklanki suszonej żurawiny

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Umyć mięso drobiowe, zalać je 1/5 litra wody. Dodać boczek i włoszczyznę, ziele, liście laurowe, posolić. Gotować przez ok. 1 godz.
  2. Ostudzić warzywa i mięso. Umyć wątróbkę i smażyć na łyżce masła. Ostudzić. 
  3. Namoczyć bułkę w mleku.
  4. Ostudzony drób, wątróbkę, warzywa i bułkę zmielić dwukrotnie. Dodać posiekany czosnek i doprawić do smaku.
  5. Mieszać, dodając żółtka jaj, pistacje i żurawinę.
  6. Na koniec ubić pianę z jajek i wymieszać z masą.
  7. Przełożyć masę do przygotowanej formy. Piec w 190 stopniach C do momentu kiedy wierzch się zarumieni, czyli ok. 1 godzinę.
  8. Po ostudzeniu koniecznie dobrze schłodzić pasztet w lodówce.

Ciekawa jestem czy w Waszych rodzinach też krążą jakieś wyjątkowe przepisy? Może zechcecie się nimi podzielić ze mną na forum tutaj?>> Zapraszam do kulinarnej debaty nad świętami>> oraz do komentowania przepisu pod artykułem. Wszystkim odważnym kucharzom, którzy podejmą się wykonania życzę powodzenia i trzymam za Was kciuki, bo tym razem przepis nie jest taki prosty. Pamiętajcie jednak, że pasztet wielkanocny z pistacjami i żurawiną z pewnością wyjdzie tym, którzy włożą w jego wykonanie ducha i serce.

Smacznego! 


ZOBACZ RÓWNIEŻ:

WIELKANOCNE NOWOŚCI NA TWOIM STOLE>>





Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    MUSI BYĆ PRZEPYSZNY!
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mmmm to musi byc pyszne...