Trójglicerydy są to organiczne związki chemiczne należące do lipidów (tłuszczów prostych). Są to estry gliceryny (glicerolu) i trzech kwasów tłuszczowych. Wraz z wolnymi kwasami tłuszczowymi są jednym z głównych materiałów energetycznych zużywanym...
Celiakia – schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach. Nieprawidłowa reakcja immunologiczna wywoływana jest nadmierną odpowiedzią immunologiczną na grupę białek zbożowych...
Miażdżyca to przewlekła, nieuleczalna choroba tętnic prowadząca do niedokrwienia wielu narządów. Choroba ta, której nadawane jest już miano cywilizacyjnej, polega na uszkodzeniu ścian tętnic, powodującym ich stwardnienie i stopniowe zwężanie się aż do całkowitego ich zamknięcia...
Co to jest tran Tran to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb z rodziny dorszowatych. Mianem tranu określane są również ciekłe tłuszcze pozyskiwane...
Plamka żółta to punkt na siatkówce oka, będący największym skupiskiem światłoczułych receptorów siatkówki, czyli tzw. czopków. Zwyrodnieniowe zapalenie plamki żółtej nazywa się Age-related Macular Degeneration (w skrócie AMD)....