Najlepsze jabłka na soki muszą być twarde i soczyste Nikt nie zaprzeczy, że jabłka są zdrowe i to w każdej postaci. Coraz popularniejsze staje się przygotowywanie świeżo wyciskanych soków w domu. Takie są najzdrowsze, bo nie tracą cennych witamin. Jabłka idealnie nadają się...
Podczas wizyty u lekarza pierwszego kontaktu Pierwsze trzy badania, które powinien wykonać mężczyzna po 50. roku życia, można zamknąć właściwie podczas jednej wizyty u lekarza rodzinnego. W czasie takiej wizyty lekarz: Wykona pomiar ciśnienia tętniczego – wykluczając...
Kofeina w ciąży w zbyt dużej ilości może być szkodliwa dla rozwijającego się maluszka. Dlatego właśnie przyszłe mamy, których w czasie ciąży nie odstrasza zapach kawy i chcą się nią nadal delektować zamieniają klasyczną wersję na bezkofeinową. Kawa bezkofeinowa w ciąży...
Pasta jajeczna to świetne i pożywne danie zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Za jej pomocą w bardzo szybki i łatwy sposób urozmaicisz zwykłe kanapki z jajkiem. Pastę jajeczną możesz podawać z różnymi dodatkami. Wystarczy dodać je do przepisu podstawowego. Dla dzieci...
Czytelniczki Familie.pl w swoich OPINIACH piszą, że do słodyczy wegańskich, tak jak większość z nas, podchodziły ostrożnie. Bo to, że są bezpieczną alternatywą dla słodyczy zawierających masę różnych cukrów, laktozę, kazeinę, czy gluten, każdy wie. Jednak w słodyczach najważniejszy...
Choć to nie nowy suplement, trzeba przyznać, że staje się coraz bardziej popularny. Jeśli chcesz schudnąć warto włączyć do swojej diety właśnie zielony jęczmień. Właściwości które posiada nie tylko pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także zadbać...
Kozieradka pospolita/lekarska, inaczej greckie siano lub boża trawka jest jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Jej właściwości lecznicze znane są już od czasów starożytnych. Pochodzi z Azji (rodzimym obszarem występowania kozieradki był Kaukaz, Uzbekistan...
Skład gum do żucia jest różny, bo różni są ich producenci. Na pewno są gumy zdrowsze i bardziej szkodliwe. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że jeśli chodzi o gumy syntetyczne to nie ma takich, których żucie dostarczałoby więcej korzyści zdrowotnych niż szkody. Istnieją...
Mleko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa, ma biały kolor i jest gęste w przeciwieństwie do soku z kokosa, który jest przezroczysty i wodnisty, a z którym często mleko kokosowe jest mylone. Sok z kokosa zwany również wodą kokosową, znajduje się wewnątrz orzecha kokosowego...
Zagrożeniem jest tu głównie kofeina, która źle wpływa na płodność i skuteczność starania się o dziecko. Kofeina uwrażliwia receptory dopaminowe, które mają duży wpływ na dobry nastrój. Powodują one wzrost koncentracji i podnoszą poziom odczucia euforii. Pijąc dwie filiżanki...
Tran z pewnością można uznać za "hit" lat 60. W tamtym czasie oleisty, brzydko pachnący płyn podawany dzieciom razem z posoloną kromka chleba dla zabicia jego smaku i zapachu zostawił na niejednej osobie "niezatarte" wspomnienia. Często tranem określa się oleje pozyskiwane z innych gatunków ryb,...
Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy to choroba autoimmunologiczna. Nie jest wywołana przez złe funkcjonowanie tarczycy,...
Wyniki badań nie muszą być jasne tylko dla wtajemniczonych. Warto wiedzieć, co oznaczają odpowiednie symbole stosowane przez laboratoria i, co tak naprawdę z nich wynika.
DLA KOBIET Olej z wiesiołka Leczniczymi składnikami...
Woda jest składnikiem pokarmowym, którego nasze ciało potrzebuje najbardziej. Około 60-70% procent ciała...
Imbir do Polski sprowadzili Krzyżacy. Ratował on ich przed dolegliwościami żołądkowymi. Jak się okazuje imbir wraz z Krzyżakami...
Pomidor zwyczajny (Lycopersicon esculentum Mill.) – to roślina należąca do rodziny psiankowatych . Pochodzi z Ameryki Południowej lub Środkowej, a do Europy trafiła po odkryciu Ameryki przez znanego podróżnika i żeglarza – Krzysztofa Kolumba. Natomiast na polskich...
Barszcz czerwony na Mazowszu, zupa ze święconki w Małopolsce, żurek wielkopolski — mimo różnych tradycji i zwyczajów wszystkie wielkanocne stoły zawsze uginają się pod obfitością potraw. Co zawiera majonez light? Jak wybierać gotowe ciasta, gdy zabraknie...
W wielu potrawach ocet jabłkowy używany jest jako dodatek do sałatek i dań mięsnych. Przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych, usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, a w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Ocet pomaga...
Objawem braku jodu w naszym organiżmie może być: niezrozumiały brak energii życiowej,- zaburzenia pamięci,- osłabienie sprawnosci intelektualnej,- depresje,- dreszcze,- bule stawów,- uposledzenie słuchu,- wypadanie wlosów,- podatność na przeziebienia i infekcje dróg oddechowych,- objawy przyspieszonego...