Żywienie dziecka to temat, który zawsze elektryzuje rodziców. Czym karmić? Jak często podawać mleko modyfikowane lub odciągnięty pokarm? Jakie ilości są odpowiednie dla rosnącej pociechy? Karmienie butelką to jeden z podstawowych sposobów zaspokajania głodu malucha, przynajmniej do czasu aż będzie...
Kampania skierowana jest do rodziców i opiekunów, którzy borykają się z mniejszymi lub większymi problemami wychowawczymi lub zwyczajnie mają wątpliwości czy są wystarczająco dobrymi rodzicami „Jedno z podstawowych źródeł kłopotów wychowawczych tkwi w nieznajomości i nieszanowaniu potrzeb...
O konieczności zjadania śniadania – pierwszego i drugiego - nie trzeba już nikogo przekonywać. Posiłki te są szczególnie ważne w przypadku dzieci, dostarczają im bowiem „paliwa” na początek całego, pełnego wrażeń dnia. Wedle Instytutu Żywności i Żywienia śniadania powinny zapewnić około 30...
Czym jest alergia na białko mleka krowiego oraz jakie mogą być jej objawy? Odpowiadamy.
Sól kuchenna jest nieodłączną przyprawą w kuchni. Dodajemy ją do gotowania makaronu, kaszy, ziemniaków, poprawiamy nią smak potraw, konserwujemy żywność. Jednak spore ilości soli znajdziemy w gotowych produktach spożywczych np. w chlebie, wędlinach, pastach do smarowania...
Wiceminister zdrowia Józefa Szczurek Żelazko na konferencji prasowej dotyczącej bezpłatnego pobytu rodziców z dzieckiem...
Sezon letni wiążę się ze szczytem zachorowań na zatrucia pokarmowe. Zwłaszcza gdy, przez dłuższy czas temperatura powietrza oscyluje wokół 30 stopni Celsjusza. Szybszemu psuciu się żywności najbardziej sprzyja jej niewłaściwe przechowywanie – zbyt długo poza lodówką, częściowe...
Poznajcie 3 najważniejsze aspekty urozmaicania jadłospisu dziecka, na które powinien zwrócić uwagę każdy rodzic. Rozszerzanie diety – wszystko w swoim czasie Wraz z upływem czasu i rozwojem maluszka zmieniają się jego potrzeby żywieniowe. Po 6. miesiącu życia dziecka...
Płatki kukurydziane na śniadanie, w biegu przekąszone ciastka i paluszki, biały makaron i sos ze słoiczka na obiad. To żywienie wielu z nas. Wysokokaloryczne, bogate w węglowodany proste, tłuszcze nasycone, a ubogie w witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy, który w utrzymaniu...
Podczas ciąży w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian, nie tylko wizualnych, ale też tych niewidocznych, związanych między innymi z gospodarką hormonalną. Jest to czas szczególnej troski o zdrowie swoje i swojego nienarodzonego dziecka, datego też dobra dieta w ciąży i prawidłowe odżywianie, to...
To od nas, rodziców, w dużej mierze zależy zdrowie dzieci. Teraz i w przyszłości. To my mamy wpływ na wyrobienie w dzieciach zdrowych nawyków, nie tylko w jedzeniu ale i w stylu życia. Ucząc dziecko, że I śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem, którego pomijanie jest niekorzystne...
„Posiłek w szkole i w domu” to nowy program wprowadzony przez Ministerstwo Rodziny od 2019 roku. Ma to być pomoc dla osób starszych, z niepełnosprawnościami oraz dzieci z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Program zakłada wsparcie finansowe gmin w dożywianiu...
29 listopada redakcja Familie.pl uczestniczyła w Olsztynie w śniadaniu prasowym z... kotem Mleczysławem - przedstawicielem programu „Mamy kota na punkcie mleka” kierowanego do uczniów klas I-III szkoły podstawowej, do ich rodziców oraz nauczycieli. Celem programu jest poszerzanie wiedzy na temat wartości...
Organizm noworodka i niemowlaka jest bardzo delikatny i podatny na zakażenia. Jego niedojrzały układ odpornościowy dopiero uczy się chronić malca przed infekcjami i szkodliwymi drobnoustrojami. Możesz go wspomóc stosując te 5 elementów naturalnego wzmacniania odporności.
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest korzystanie z produktów sezonowych, dojrzewających i zbieranych w najlepszym momencie, najlepiej bez konieczności przewożenia ich na dalekie odległości. Dzięki temu warzywa i owoce zachowują świeżość i całe bogactwo witamin i składników mineralnych. Na które...
Morwa biała to niewielkie drzewo liściaste z rodziny morwowatych. W Europie jest uprawiana od XI wieku. Liście morwy stanowią pokarm dla larw jedwabników. Owoce morwy białej wyglądem przypominają jeżyny i w zależności od odmiany mogą mieć barwę białą, różową, czerwoną...
Kawa, często nazywana jest napojem bogów. Większość z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Kawa zachwyca smakiem i aromatem, lubimy jej pobudzające działanie. Dlaczego? Co takiego sprawia, że niekiedy czujemy, że kawa to nasza ostatnia deska ratunku w jasnym myśleniu i efektywnym działaniu? A jej...
Mimo, że rośliny adaptogenne były wykorzystywane już dużo wcześniej, wydaje się, że teraz przeżywają swój wielki renesans. Coraz więcej wyników badań donosi o ich dobroczynnym wpływie na nasz organizm. Zobaczcie co nam dobrego daje arktyczny korzeń i komu jest najbardziej...
To, co, w danym sezonie rośnie, jest dla naszego organizmu najzdrowsze, bowiem najbardziej przyswajalne, najbogatsze w witaminy i związki mineralne, których w owym okresie nasz organizm najbardziej potrzebuje. Kilka rodzajów owoców, którymi powinniśmy się zajadać w lato,...
Selen, kojarzy nam się głównie z odpowiednią pracą tarczycy - i słusznie. Jest także odpowiedialny za wiele innych, ważnych procesów w organizmie. Selen na zdrowie: Znajduje się praktycznie we wszystkich tkankach naszego organizmu, największa koncentracja lokalizuje się w...