Łatwo przyswajalne białko zawarte w mięsie drobiowym bierze udział w budowie tkanek kostnych i mięśniowych. Z kolei witaminy z grupy B, cynk i potas wzmacniają układ odpornościowy...
Sok z brzozy Jego smak na początku rozczarowuje – cóż, zwyczajna, lekko posłodzona woda. To naprawdę może być aż takie zdrowe? Jest. To...
Młode warzywa to bogactwo flawonidów mających działanie przeciwutleniające, a tym samym wzmacniające odporność organizmu na wszelkie infekcje. Jednak często tak nie jest i okazuje się, że nowalijki...
Olej kokosowy jest olejem roślinnym powstającym poprzez tłoczenie miąższu orzechów palmy kokosowej. Najlepszej jakości olej kokosowy to ten tłoczony na zimno i nierafinowany,...
walka z anemią Od ponad miesiąca żle się czułam, w zeszłym tygodniu w końcu odwiedziłam lekarza, porobiłam wyniki. Już tego samego dnia odebrałam telefon z laboratorium, że rano mam pilnie zgłosić sie do lekarza, bo wyniki są bardzo złe. O 8 byłam już w przychodni, dowiedziałam się, że mam bardzo...
Zdrowotne właściwości aronii są niezaprzeczalne. To prawdziwa...
Kobieta w ciąży powinna stosować zdrową dietę. Wiele osób uważa, że grzyby się do niej nie zaliczają. Jest to błędne mniemanie, ponieważ posiadają one wiele substancji odżywczych i minerałów potrzebnych w diecie każdego człowieka. Również w czasie ciąży istnieją wskazania...
Choć w chwilach obniżenia potencji wielu mężczyzn ucieka się do farmakologii, uwzględniając pewne produkty w swojej diecie,...
Z dyni możemy zrobić praktycznie wszystko: zupę, ciasto, babeczki, muffinki, a nawet hummus i dżem. Możemy ją smażyć, piec, miksować, wekować, marynować. Lekkostrawne...
Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec....
Krzewy aronii są w Polsce coraz chętniej uprawiane w sadach ze względu na to, że nie mają specjalnych wymagań glebowych. Owoce aronii na surowo mają słodko-cierpki smak, dlatego lepiej smakują...
Dlaczego warto jeść gruszki Sezon na te owoce w pełni więc warto wiedzieć dlaczego należy je jeść...
Badanie, przeprowadzone pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, prof. zw., z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego,...
Co więcej, mięso stanowi podstawowy składnik jadłospisu, a nasze ciało z długim przewodem pokarmowym nie jest przystosowane do tego, by radzić sobie...
Przez wieki plemiona Paragwaju, Boliwii i Brazylii stosowały stewię, jako substancję słodzącą i leczniczą. Zapisy historyczne potwierdzają, że Indianie...
Dlaczego tak bardzo pokochaliśmy roszponkę? Roszponka ma neutralny, lekko orzechowy smak (do sałatek pasuje idealnie!), dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym. Roszpunka bardzo dobrze działa na trawienie, a także kojąco na system...