Zdrowe i apetycznie podane lody na dziecięcą imprezę urodzinową - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Zdrowe i apetycznie podane lody na dziecięcą imprezę urodzinową

Zdrowe i apetycznie podane lody na dziecięcą imprezę urodzinową

Autor zdjęcia/źródło: Zdrowe lody dla dzieci, mat. prasowe

Organizując przyjęcie urodzinowe dla dzieci, trzeba myśleć wielotorowo. Liczy się nie tylko tort i atrakcyjne zabawy. Na przyjęciu urodzinowym dzieci lubią jeść. Najbardziej lody.

Lody dla dzieci

Jeśli zapytamy dzieci, czego nie może zabraknąć na przyjęciu urodzinowym, zdecydowana większość odpowie, że lodów. Z niewiadomych powodów zimny deser jest niemal tak samo ważny, jak urodzinowy tort. Nie ma lodów – nie ma przyjęcia. Jednak mamy niechętnie serwują lody ze sklepu, wychodząc z założenia, że kupne lody nie są najlepsze dla dzieci. Można polemizować z tym twierdzeniem, stawiając na lody sprawdzonych producentów, można też spróbować zrobić lody samodzielnie. To drugie rozwiązanie jest gwarancją, że w urodzinowym deserze znajdą się tylko sprawdzone składniki, bez żadnych wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników.

Lody dla dzieci – ulubione smaki

Mogłoby się wydawać, że co dziecko, to zdanie, jednak w przypadku małych smakoszy łatwo znaleźć wspólny mianownik. Większość dzieci uwielbia (i mówi to z całym przekonaniem!) lody truskawkowe. To one mogą być podstawą naszego przyjęcia. W sezonie łatwo zrobimy je ze świeżych owoców. Poza sezonem będzie trudniej, ale możemy ratować się mrożonkami. Ponadto dzieci chętnie jedzą lody czekoladowe i takie, które… mają ciekawe nazwy. Lody bajkowe, lody popcornowe, lody smerfowe – te zawsze budzą zainteresowanie i urodzinowi goście pragną przynajmniej spróbować. Warto przygotować sobie taką furtkę na wypadek, gdyby któreś dziecko stanowczo odmówiło jedzenia lodów truskawkowych.

Lody dla dzieci – jak zrobić lody w domu

Zrobienie lodów nie jest tak trudne, jak można by przypuszczać. Właściwie potrzebujemy tylko kilku składników, dobrego zamrażalnika i zapasu czasu. Lody nie zamarzną w kilkanaście minut. Najlepiej zrobić je na co najmniej dzień przed planowanym przyjęciem.

Do przygotowania najprostszych lodów potrzebujemy:

– śmietany kremówki, najlepiej 36%,

– cukru pudru,

– owoców.

Dokładnie tyle potrzeba, by zrobić pyszne lody. Samo wykonanie też jest banalnie proste. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Proporcje najłatwiej ustalić w trakcie przyrządzania. Roboczo można założyć, że na szklankę śmietany przypadają dwie szklanki owoców i czubata łyżka cukru-pudru. Przygotowana masa powinna konsystencją przypominać gęstą śmietanę.

Jeśli mamy czas i ochotę, możemy pobawić się w lodowych artystów. W takim przypadku przygotowujemy dwie odrębne masy (np. truskawkową i śmietankową) i nakładamy warstwami do pojemnika. Jeśli masy będą naprawdę gęste, nie powinny się połączyć. Można też wstrzymać się z nałożeniem kolejnej warstwy, dopóki wierzch poprzedniej nie zamarznie. Jednak pamiętajmy, że wierzch to nie wszystko, pod spodem masa nadal jest płynna, dlatego każdą kolejną warstwę trzeba nakładać delikatnie.

Lody dla dzieci – jak podać

Dzieci jedzą oczami, to prawda stara jak świat. Dlatego liczy się nie tylko to, jakie podamy lody, ale też w jaki sposób je podamy. Nic tak nie pobudza apetytu jak estetyczny wygląd. Najlepiej sprawdzą się pucharki lodowe (np. stąd: pucharydeserowe.pl). Po pierwsze dlatego, że nie rozpuszczą się jak wafelki (czasem dzieci jedzą naprawdę wolno), po drugie – ciekawy kształt i estetyczny wygląd zachęcają do jedzenia. Dobrze sprawdzą się pucharki do lodów na nóżce, łatwo chwycić je w rękę i są dosyć stabilne. A przy tym wyglądają bardzo dorośle, co na pewno podniesie atmosferę wśród małych lodożerców. Do lodów owocowych można dodać świeże owoce i bitą śmietanę.