Autor zdjęcia/źródło: 123RF
Kompot z suszu to nieodłączny tradycyjny napój wigilijny, którego nie zastąpimy herbatą czy sokiem. Robiony jest specjalnie na wigilię, gotuje się go w wigilijny wieczór napełniając jego aromatem cały dom. Jest to charakterystyczny napój, którego nie znajdziemy w żadnym sklepie. Każdy robi go sam na swój sposób, więc nawet mimo takiego samego przepisu jest on zawsze wyjątkowy i niepowtarzalny. Podaję tradycyjny przepis mojej mamy na kompot z suszu owocowego. Jeśli któregoś składnika nie będziecie mogły zdobyć to po prostu go pomińcie lub zastąpcie czymś innym (oprócz suszonych jabłek i gruszek, bo to podstawa:). Wtedy z pewnoscią będzie unikatowy.
Składniki:
- 2 litry wody
- 150 g suszonych jabłek
- 150 g suszonych gruszek
- 100 g owocu dzikiej róży
- 100 g suszonych śliwek
- owoc czarnego bzu
- kilka liści mięty
- 4-5 goździków
- kilka plastrów pomarańczy
- ewentualnie sok z cytryny
- cukier lub miód według uznania
Wykonanie KROK PO KROKU:
Owoce włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Podczas gotowania dodaj miód, miętę i goździki. Po zagotowaniu, trzymaj pod przykryciem aż naciągnie. Zdejmij z ognia.
Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry.
Dodaj plastry pomarańczy i odstaw do wystygnięcia.
I gotowe!