Wigilijny kompot z suszu owocowego - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wigilijny kompot z suszu owocowego

Z pewnością nikt nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez kompotu z suszu owocowego. Jest on dla wielu osób jedną z dwunastu potraw wigilijnych. Polecam aby zrobić kompot z suszu, bo jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy. Korzystnie wpływa na trawienie co w czasie świąt, gdy objadamy się wieloma różnymi potrawami, jest szczególnie ważne.

Wigilijny kompot z suszu owocowego

Autor zdjęcia/źródło: 123RF

Kompot z suszu to nieodłączny tradycyjny napój wigilijny, którego nie zastąpimy herbatą czy sokiem. Robiony jest specjalnie na wigilię, gotuje się go w wigilijny wieczór napełniając jego aromatem cały dom. Jest to charakterystyczny napój, którego nie znajdziemy w żadnym sklepie. Każdy robi go sam na swój sposób, więc nawet mimo takiego samego przepisu jest on zawsze wyjątkowy i niepowtarzalny. Podaję tradycyjny przepis mojej mamy na kompot z suszu owocowego. Jeśli któregoś składnika nie będziecie mogły zdobyć to po prostu go pomińcie lub zastąpcie czymś innym (oprócz suszonych jabłek i gruszek, bo to podstawa:). Wtedy z pewnoscią będzie unikatowy.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 150 g suszonych jabłek
  • 150 g suszonych gruszek
  • 100 g owocu dzikiej róży
  • 100 g suszonych śliwek
  • owoc czarnego bzu
  • kilka liści mięty
  • 4-5 goździków
  • kilka plastrów pomarańczy
  • ewentualnie sok z cytryny
  • cukier lub miód według uznania


Wykonanie KROK PO KROKU:

Owoce włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez około 30 minut. Podczas gotowania dodaj miód, miętę i goździki. Po zagotowaniu, trzymaj pod przykryciem aż naciągnie. Zdejmij z ognia.

Pomarańczę dokładnie umyj, pokrój w plastry.

Dodaj plastry pomarańczy i odstaw do wystygnięcia.

I gotowe!