Wigilijny barszcz czerwony z uszkami
          
            
              
                              
                  
                
              
              Opublikowany przez:
                              
              
                                  monika.g                
                              
              
              
                              
                  2014-12-10 12:26:53                
              
                              
                  
                
              
                          
          
          
          Barszcz czerwony to bardzo tradycyjna zupa wigilijna. Na pewno pojawi się na każdym wigilijnym stole, więc przyda się Wam dobry przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami.
                    
                        
                  
                                      
                      Autor zdjęcia/źródło: photl.com                    
                                 
          
            
                Wigilijny barszcz czerwony - przepis
Składniki:   
Ciasto na uszka:
- 350 g mąki pszennej
 
- około 150 ml gorącej wody
 
- 1 jajko
 
- szczypta soli
 
 
Farsz:
- 600 g kapusty kiszonej
 
- 50 g suszonych grzybów
 
- 1 cebula
 
- 1 ząbek czosnku
 
- sól
 
- pieprz
 
Barszcz:
                 
                    
                    
                 
- 1,5 kg czerwonych buraków
 
- 2 - 2,5 l wody
 
- 3 marchewki
 
- 2 średnie pietruszki
 
- 1 mały seler
 
- 2 kwaśne jabłka
 
- sok z ½ cytryny
 
- 2 ząbki czosnku
 
- 2 duże suszone grzyby
 
- 4 ziarna ziela angielskiego
 
- 8 ziaren czarnego pieprzu
 
- 2 listki laurowe
 
- sól
 
- pieprz świeżo mielony
 
- cukier trzcinowy lub miód
 
- majeranek - opcjonalnie
 
 
Wykonanie KROK PO KROKU:   
Przygotowanie uszek:
- Z mąki, jajka i wody, szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, odłożyć na około 40 minut lub dłużej.
 
- Grzyby zalać wodą, gotować do miękkości, po ugotowaniu odcedzić (zostawić wodę z gotowania grzybów). Grzyby drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mięsa.
 
- Cebule posiekać w kostkę.
 
- Kapustę kiszoną wypłukać w wodzie i dokładnie odcisnąć, pokroić na drobne kawałki.
 
- Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę przez 3 minuty, następnie dodać czosnek, grzyby i kapustę, smażyć przez 8 minut ciągle mieszając, dodać odrobinę wody, która została po ugotowaniu grzybów, doprawić do smaku, zdjąć z ognia, przestudzić.
 
- Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o wymiarach 4 x 4 cm.
 
- Na każdy z kwadratów nałożyć łyżkę farszu. Ciasto skleić tak, aby powstał trójkąt, następnie skleić ze sobą dwa końce trójkąta, owijając uszko wokół palca, powstanie " pierścionek".
 
- Do dużego garnka wlać wodę, zagotować z łyżka soli, na wrzątek wrzucić uszka, gotować przez około 2 minuty do chwili, kiedy wypłyną na wierzch, wyjąc łyżką cedzakową.
 
Przygotowanie barszczu:
- Buraki obierać ze skórki, przekroić na mniejsze kawałki.
 
- Pozostałe warzywa również obrać ze skórki, umyć.
 
- Do dużego garnka nalać wodę, dodać warzywa, zagotować.
 
- Kiedy barszcz nabierze pięknego bordowego koloru, dodać sok z cytryny, zakwaszenie barszczu sprawi, że kolor pozostanie wyraźny.
 
- Do barszczu dodać majeranek, przyprawić pozostałymi przyprawami.
 
- Gotować barszcz pod przykryciem do miękkości warzyw.
 
- Ugotowany barszcz można zestawić z ognia, odstawić w chłodne miejsce do następnego dnia.
 
- Barszcz przed podaniem przecedzić przez sito, jeszcze raz doprawić do smaku przyprawami.
 
- Nalać porcję na talerz, włożyć kilka uszek.
Smacznego! 
                
                                                    
                
                
             
                                        
            
            
            
            
                            
            
                            
                    
                        Pokaż wszystkie artykuły tego autora