Sok z wyciskarki ma zupełnie inne właściwości produkty pochodzące z półek sklepowych - nawet te z krótkim terminem przydatności.
Dlaczego warto pić soki świeżo wyciskane?
- Mogą zastąpić praktycznie każdy posiłek.
- Ich przygotowanie wymaga niewiele czasu, więc łatwo i szybko uzyskamy bombę witaminową.
- Płynny posiłek jest wygodny i pozwala na szybsze dostarczenie organizmowi substancji odżywczych.
- Umożliwiają spożywanie różnorodnych substancji odżywczych i składników, które rzadziej uwzględniamy w swoim codziennym jadłospisie.
- Zielone soki, czyli z użyciem m.in. szpinaku czy pietruszki, oczyszczają organizm z toksyn, usuwają złogi z układu pokarmowego, dodają energii i wigoru.
- Trawienie zmiksowanej potrawy odbywa się szybciej niż stałego pożywienia, gdyż zanim trafia do żołądka, jej składniki są już poddane wstępnej obróbce. Dzięki temu po wypiciu koktajlu czujemy się lekko.
Wyciskarka wolnoobrotowa z rabatem 100 zł na hasło FAMILIE do kupienia TUTAJ>>
Jak przekonać dzieci do picia soków?
Do picia pysznych, kolorowych sokow nie trzeba dzieci zbytnio przekonywać. Gdy koktajl jest słodki i smaczny, dzieci chętnie go wypiją. Najtrudniej jest zachęcić maluchy do wypicia soku z zielonymi warzywami liściastymi. Sprawdzonym sposobem jest miksowanie dużo większej ilości owoców niż zieleniny, a jeszcze lepszym – przemycanie chodź kilku listków. Owoce należy miksować dojrzałe, aby były słodkie i smaczne. Najlepiej używać zielonych warzyw liściastych o neutralnym smaku – szpinak, roszponka czy sałata lodowa.
Wyciskarka czy sokowirówka? Który ze sprzętów idealnie się nada do tworzenia soków?
Zasadniczo wszystkie sokowirówki i wyciskarki do soków mają za zadanie wyciskać sok – jednak sam proces wyciskania i uzyskiwany rezultat jest zdecydowanie różny.
Inny jest też czas potrzebny do uzyskania danej ilości soku, wydajność jaką zapewnia urządzenie (czyli ilość wyciśniętego soku z porcji surowca), jak i zakres gatunków owoców i warzyw możliwych do wyciśnięcia.
Dla wszystkich miłośników zdrowych soków mamy dodatkowy rabat 100 zł z kodem FAMILIEna zakup wyciskarek 4swiss! Wykorzystaj rabat i ciesz się pysznymi, zdrowymi sokami http://sklep.4swiss.pl
Sok z wyciskarki i z sokowirówki – czym się różni?
W wyciskarce wolnoobrotowej mieści się tak zwany ślimak, który rozdrabnia włożone do urządzenia produkty. Spożytkowana siła jest tak duża, że dochodzi do przerwania ich włókien i ścian komórkowych. Umożliwia to uwolnić znajdujące się w przestrzeniach międzykomórkowych witaminy, minerały, enzymy i przeciwutleniacze. Dużą zaletą wyciskarek jest delikatne tłoczenie na zimno które powoduje, że otrzymywane składniki odżywcze nie ulegają zniszczeniu. Możemy to łatwo zaobserwować – posiada on zawsze piękną, żywą, nasyconą barwę oraz intensywny smak i zapach.
Niestety, ale za pomocą sokowirówki nie otrzymamy soku aż tak zasobnego w składniki odżywcze. Szybkie cięcia i wirujące z dużą prędkością sito podgrzewają znajdującą się w nim miazgę. Wyższa temperatura mechanizmu powoduje spore ubytki cennych składników odżywczyc. Poza tym sokowirówka wyciska sok tylko tam, gdzie doszło do przecięcia warzyw i owoców. Nie wydostaje soku z przestrzeni międzykomórkowej, więc niektóre witaminy, składniki mineralne zostają w pulpie.
Jak wykorzystać odpady wyciskarki wolnoobrotowej?
Z wyciskanych owoców i warzyw otrzymujemy bowiem nie tylko sok, lecz także dodatkowo pulpę. Odpady po wyciskaniu soku w wyciskarce - czyli suchy miąższ wyciśniętych owoców i warzyw, w większości składa się z włókna, czyli błonnika. Dlatego też, warto wykorzystać przynajmniej część odpadów z wyciskania soku, jako składnik innych potraw. Pulpa idealnie nadaje się do:
- Zup
- Zapiekanek warzywnych
- Ciast
- Przypraw
- Krakersów
- Past warzywnych
- Pulpetów wegetariańskich
Co można zrobić w wyciskarce wolnoobrotowej oprócz soku?
Wyciskarka wolnoobrotowa umożliwia otrzymywanie mleka roślinnego. Wystarczy zamiast owoców lub warzyw wrzucić do wyciskarki namoczone orzechy włoskie, migdały, soję itp. Dzięki wyciskarce uzyskasz również domowe sorbety oraz lody.