Pomidory faszerowane z mięsem - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pomidory faszerowane z mięsem

Wraz z wyczekiwaną wiosną nadszedł apetyt na świeże warzywa. Organizm po zimie ma ochotę na pomidory, rzodkiewki, ogórki... Aż do połowy maja w sklepach będą dostępne nowalijki. Nie powinny stanowić podstawy diety, ale w umiarkowanych ilościach nie są szkodliwe. Jednymi z najchętniej wybieranych warzyw są pomidory, z których można przyrządzić pomidory faszerowane z mięsem.

Pomidory faszerowane z mięsem

Autor zdjęcia/źródło: Pomidory faszerowane z mięsem - Pixabay

Pomidory są istną bombą witaminową i bogatym źródłem potasu. Jeden duży pomidor pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Potas zawarty w pomidorze działa moczopędnie, dzięki czemu ułatwia pozbycie się nadmiaru wody z organizmu. Jedzenie pomidorów sprzyja w odchudzaniu, ponieważ jest niskokaloryczny. Jest mnóstwo sposobów na podanie pomidora. Warto zajadać się nimi na co dzień kładąc plaster na kanapkę, podając zupę pomidorową lub makaron w sosie pomidorowym. Bardzo ciekawym sposobem na podanie pomidorów są zapiekane pomidory faszerowane mięsem. Są fantastycznym daniem obiadowym na ciepło.

Zapiekane pomidory faszerowane z mięsem

Składniki:

  • 12 średnich lub 8 dużych pomidorów,
  • 500 g mięsa mielonego (np. z indyka, ale może być inne),
  • ok. 3 łyżeczki przecieru z pomidorów lub koncentratu pomidorowego,
  • 1 średnia cebula, np. cukrowa,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia,

Sposób wykonania KROK PO KROKU:

  • Pomidory dokładnie umyć. Obciąć czubki (uwaga: nie od strony łączenia z gałązką!) i wydrążyć miąższ. Czubki będą jeszcze potrzebne,
  • Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, 
  • Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub oliwy z oliwek (najlepiej 1-2 łyżki stołowe). Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i często mieszać do momentu aż się usmaży. 
  • Dodać koncentrat - jeśli będzie zbyt suche dolać wody. Dodać przyprawy.
  • Jeśli farsz jest zbyt kwaśny można go lekko posłodzić. Pomidory napełnić nadzieniem. Przykryć odciętymi czubkami. Umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piec w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut (w zależności od wielkości i grubości ścianek pomidorów),

Pomidory faszerowane z mięsem - SMACZNEGO! :)