Pascha – wielkanocna klasyka, w najprostszym wydaniu - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Pascha – wielkanocna klasyka, w najprostszym wydaniu

Ten słodki specjał, podobnie jak kutia bożonarodzeniowa upowszechnił sie w naszym kraju dzięki kuchni kresowej. Deser przez wielu nieznany i niedoceniany, ustępuje miejsca mazurkom, babkom i sernikom na wielkanocnym stole. Jak go przygotować i z jakimi dodatkami podać? Oto przepis na klasyczną paschę w trzech nowoczesnych wydaniach, którymi zachwycisz swoich gości.

Pascha – wielkanocna klasyka, w najprostszym wydaniu

Autor zdjęcia/źródło: 2 Światy

„Pascha to nie lada gratka dla miłośników słodkości. Niestety coraz rzadziej króluje na polskich stołach. Głównym powodem jest to, iż deser uważamy za trudny w przygotowaniu. Mylnie. Jest ona co prawda nieco czasochłonna, ale jej wyjątkowy smak z pewnością zrekompensuje wszystko“ mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy. „Danie daje ponadto nieskończoną możliwość eksperymentowania z dodatkami i polewami. Zaserwowanie go w zmodyfikownej wersji z dodatkiem delikatnych musów będzie prawdziwą ozdobą stołu.‘

Paschę przygotować można na dwa sposoby: na zimno z zakupionego wcześniej sera twarogowego
lub na gorąco robioną z mleka. Choc zdaniem wielu samodzielne warzenie mleka jest zbyt skomplikowane, zachęcamy do próby. Trzy warianty musów urozmaicą deser nadając mu nowego charakteru.

Pascha klasyczna

Składniki:

  • 2 l mleka (może być mleko pasteryzowane)
  • 500 ml kwaśnej śmietany lub maślanki
  • 6 jajek
  • 1 laska wanilii (bądź aromat waniliowy)
  • 250 g masła (miękkie, niesolone)
  • 200 g cukru pudru
  • bakalie (wedle uznawania ok. 30-50 g każdego ze składników: rodzynki, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe, figi, daktyle, owoce kandyzowane)

Przygotowanie: Mleko zagotować z laską wanilii. Jaja roztrzepać ze śmietaną i powoli dodać je do wrzącego mleka. Gotować, aż masa rozdzieli się na ser i serwatkę. Usunąć wanilię i ostudzić.
Za pomocą cedzaka i gazy odcedzić ser, tak aby był sypki. Cukier puder zmiksować z masłem.
Do miseczki wrzucić ser  stopniowo dodawać utarte masło, aż powstanie jednolity krem. Bakalie uprzednio namoczone i pokrojone na drobne kawałki dodać do masy. Krem umieścić w naczyniu wyłożonym gazą i wstawić do lodówki do momentu stężenia. Gotową paschę wyjąć na talerz i polać wybranym musem.

Mus z mango i limonki

Składniki:

  • 1 mango
  • sok z 1 limonki
  • łyżka słodu ryżowego lub łyżeczka cukru
  • skórka otarta z ½ limonki

Przygotowanie: Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodajemy sok z limonki. Podgrzewamy do stworzenia jednolitego musu.

Sos z granatu

Składniki:

  • 1 granat
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie: Z granatu wyłuskujemy ziarna. Wkładamy je do garnuszka, dodajemy wino i cukier. Gotujemy przez 1 minutę. Wyjmujemy ziarna granatu, a sam sos gotujemy, aż zredukuje się o połowę. Następnie dodajemy masło, a gdy tylko się rozpuści zdejmujemy z ognia. Łączymy sos z owocami granatu i odstawiamy do ostygnięcia.

Mus korzenno-borówkowy

Składniki:

  • 3 szklanki borówki amerykańskiej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżeczka goździków
  • kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie: Mąkę ziemniaczaną rozdrobnić w 150 ml zimnej wody. Borówki przebrać i opłukać,
a następnie umieścić w garnuszku. Zalać szklanką wody, dodać skórkę i sok z cytryny, cukier, goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać rozrobioną w wodzie mąkę i gotować do zgęstnienia sosu.

Zaskoczycie swoich gości pomysłowością, nie bójcie się łączenia nietypowych produktów. Unikatowe kompozycje często okazują się strzałem w dziesiątkę. A może podczas tegorocznej Wielkanocy skusicie się
na paschę na słono?
mówi Rafał Mróz, manager restauracji 2 Światy.