Minerały i witaminy w ciąży - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Minerały i witaminy w ciąży

Minerały i witaminy w ciąży

Autor zdjęcia/źródło: witaminy w ciąży, freepik

Ciąża to piękny i niesamowity czas w życiu każdej kobiety. W organizmie młodej mamy zachodzi bardzo dużo zmian, które wymagają ogromnego zapotrzebowania energetycznego, jak również zapotrzebowania na składniki odżywcze. Minerały i witaminy w ciąży są więc niezbędne.

Dlaczego witaminy i minerały są tak ważne w okresie ciąży?

Kobieta będąca w ciąży troszczy się nie tylko o siebie, ale i o jeszcze nienarodzone dziecko. Niedobór witamin i minerałów, może nieść za sobą różne konsekwencje, które mogą ujawnić się dopiero po kilku, a nawet kilkunastu miesiącach życia dziecka. Witaminy odpowiedzialne są za liczne procesy wewnątrzustrojowe, a ich niedobór może doprowadzić niestety nawet do uszkodzenia płodu.

Minerały i witaminy niezbędne w okresie ciąży

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy to witamina B9 zwana folacyną. Jest to jedna z ważniejszych witamin, która  niezbędna jest do prawidłowego rozwoju płodu. Niedobór kwasu foliowego niesie za sobą poważne konsekwencje, jedną z nich są wrodzone wady układu nerwowego. Niestety nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć kwasu foliowego, dlatego musimy przyjmować go z pożywieniem. Jednak u przyszłych mam wzrasta zapotrzebowanie na folacynę i ilość z pożywienia jest niewystarczająca. Dlatego jeśli nawet nie jesteś  jeszcze w ciąży, jednak  staracie się już o dziecko, kwas foliowy powinien zagościć w Twojej domowej apteczce.

W jakich produktach znajduje się kwas foliowy:

  • szpinak
  • wątróbka
  • awokado
  • zielona pietruszka
  • szparagi
  • brukselka
  • banany
  • jabłka

KWAS TŁUSZCZOWY OMEGA-3

Najważniejszym kwasem tłuszczowym OMEGA-3  jest kwas dokozaheksaenowy  (DHA). Odgrywa on bardzo dużą rolę  w prawidłowym  rozwoju mózgu oraz siatkówki oka dziecka. Z kolei u przyszłych mam, odpowiada za donoszenie ciąży, a także pomaga uniknąć depresji poporodowej.

Najwięcej kwasu OMEGA-3 znajduje się w :

  • tłustych rybach
  • owocach morza
  • sushi
  • oleju rzepakowym i lnianym
  • orzechach włoskich
  • migdałach
  • pestkach dyni

WITAMINA D3

Około 80% witaminy D3 syntetyzowane jest w skórze pod wpływem promieni UV, a 20% dostarczane jest z pożywienia. Dlatego na  poziom witaminy D3 w naszym organizmie ma wpływ pora roku jak i nasłonecznienie. Niestety w Polsce ilość słońca jest niewystarczająca, dlatego suplementacja zwłaszcza w ciąży jest nieunikniona. Witamina ta bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Jest także niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia. Jej niedobór u przyszłej mamy może doprowadzić do cukrzycy ciążowej, nietolerancji glukozy, a także może spowodować skrócenie czasu trwania ciąży. U płodu z kolei, niedobór wpływa niekorzystnie na układ szkieletowy.

Najcenniejsze źródła witaminy D3:

  • tłuste ryby
  • owoce morza
  • żółtko jajka
  • ser żółty

ŻELAZO

Żelazo  niezbędne jest do produkcji hemoglobiny, której rolą jest  transport tlenu do płodu.   

Cennym źródłem żelaza są:

  • wołowina
  • żółtka jaj
  • pieczywo razowe
  • orzechy
  • migdały
  • warzywa strączkowe
  • szpinak
  • natka pietruszki
  • pestki dyni

Jak można zwiększyć przyswajalność żelaza?

Przyswajalność żelaza poprawia witamina C.  Dlatego dobrym pomysłem jest połączenie wołowiny z kapustą kiszoną, czy też popicie kanapki z chleba razowego, sokiem z pomarańczy.

WAPŃ

Powszechnie wiadome jest, że wapń jest  głównym składnikiem układu kostnego, a także wpływa  pozytywnie na rozwój mięśni, układ nerwowy oraz na krążenie.

W jakich produktach znajduje się najwięcej wapnia?

  • nabiał
  • przetwory mleczne
  • jaja
  • soja
  • brokuły
  • jarmuż
  • fasola

WITAMINA E

Witamina tachroni krwinki czerwone przed przedwczesnym rozpadem, bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek oraz wzmacnia ściany naczyń  krwionośnych.

Witaminę E znajdziemy w :

  • olejach roślinnych
  • orzechach
  • nasionach słonecznika
  • natce pietruszki
  • pomidorze

WITAMINA A

Witamina A odgrywa ważną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka, zapewnia także prawidłowe tworzenie się kości i zębów, przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej. Niedobory witaminy A występują  niezmiernie rzadko, z kolei przedawkowanie jest bardzo groźne. Może wywołać u płodu wady twarzoczaszki, wodogłowie, małogłowie oraz wady układu krążenia. Z  racji tego, w ciąży lepiej  stosować prekursor witaminy A – beta karoten.

Cenne źródła witaminy A:

  • marchew
  • morele
  • mango
  • szparagi
  • dynia

MAGNEZ

Magnez odpowiada za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego, a także ma wpływ na budowę kości i bierze udział w procesie wzrostu.

Źródło magnezu:

  • orzechy
  • gorzkie kakao
  • kiwi
  • produkty zbożowe
  • migdały
  • fasola
  • soja
  • banany

Jak widzicie minerały i witaminy w ciąży są bardzo istotne. Dlatego już od samego początku należy zwrócić uwagę na prawidłowe żywienie, a także odpowiednią suplementację. Pamiętajcie jednak, aby do wszystkiego podchodzić z umiarem.

ZOBACZ TAKŻE:

Dieta w ciąży – jadłospis dzienny>>


Najnowsze komentarze

  • 87.206.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    ja w ciąży stosuję dicofer, na niedobory żelaza, bo brak tgo mikroelementu jest bardzo niebezpieczne dla dziecka.